Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин не е съгласен с препоръките на Европейската комисия (ЕК) за изоставяне на позоваването на пола и споменаването на думата "Коледа". Думите му са цитирани от портала Vatican News във вторник.

"Мисля, че стремежът да се освободим от дискриминацията е правилен“, каза той. "Въпреки това, според мен, това (препоръките на ЕК), разбира се, не е начин за постигане на тази цел. Той добави, че тези, "които се противопоставят на реалността, се излагат на сериозна опасност“.

Според Паролин "Европа дължи своето съществуване и своята идентичност на много приноси“. "Ние, разбира се, не можем да забравим, че един от основните приноси, ако не и най-важният е самото християнство. Следователно премахването на различията и премахването на корените означава именно унищожаване на личността", подчерта той.

По-рано вестник La Repubblica съобщи, че Европейската комисия е издала редица препоръки за вътрешно ползване. Както отбелязва изданието, целта на документа от 32 страници е да ограничи преките препратки към "пол, етническа принадлежност, раса, религия“. По-специално служителите на европейските институции са били помолени да нарекат коледните празници "празничен период“, тъй като "хората имат различни религиозни традиции и календари“. Освен това в текста на документа се съдържаше препоръка да се изостави поздравът "дами и господа“, като се замени със "скъпи колеги“.

"Това беше препоръка, чиято цел е да покаже разнообразието на европейската култура. Тя не е задължителна за прилагане. В крайна сметка документът беше оттеглен и ще бъде преработен и финализиран", каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер във вторник.

Превод и редакция: Юлиян Марков