Лидерът на ДСИ Али Ахмети не позволява на Зоран Заев да подаде оставка от поста министър-председател, поне не до март следващата година, казва висш служител на ДСИ за скопския вестник "Слободен печат".

Заев, който напусна лидерската позиция на СДСМ, независимо от изхода от преговорите за влизане в правителството на партия "Алтернатива“ и европейската среща на върха в Брюксел, е решен да активира оставката си като премиер през декември, твърди висш служител в кабинет на министър-председателя.

Според крайно противоположните засега настроения на Заев и Ахмети, между тях, като правителствени партньори, тепърва предстои период на разубеждаване за момента на оставката на премиера.

"Заев трябва да е премиер, защото има важни неща за решаване. Без Заев и Ахмети да решат заедно и без да поставят важните неща в релси, Заев няма да се оттегли от отговорността да решава проблемите. Надеждите са на 14 декември да получим дата за започване на преговорите с ЕС и до март следващата година да се проведе първата междуправителствена конференция, с която С. Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз. Ще говорим, ще правим анализи, но все пак мисля, че Заев ще е премиер до март – казва служителят на ДСИ.

Превод и редакция: Юлиян Марков