Невъзможно е да се предотврати разпространението на новия щам на коронавируса "Омикрон“, но мерките ще помогнат за ограничаване на щама, доколкото е възможно, каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер, цитирана от РИА Новости.

"Трябваше да се вземат определени мерки, не за да се задържи вирусът извън Европа или други части на света – мисля, че всички разбират, че това е невъзможно, а да се забави разпространението му колкото е възможно повече и да се даде време на европейските здравни власти и нашите доставчици на ваксини да се адаптират.“, каза той на брифинг.

Както отбеляза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, учените се нуждаят от две до три седмици, за да проучат новата мутация на коронавируса. По това време е важно да се намали броят на контактите и, ако е възможно, хората да се ваксинират срещу SARS-CoV-2. Според нея производителите на ваксини трябва незабавно да започнат да адаптират препаратите си към щама "Омикрон“. Европейският съюз и много страни, включително Русия, въведоха забрана за влизане от някои африкански държави.

Най-малко 44 носители на новия щам "Омикрон“ са идентифицирани в Европейския съюз, като никой от тях не е имал сериозни усложнения, се казва в изявление на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

"Към 30 ноември 2021 г. 44 потвърдени случая на SARS-CoV-2 "Омикрон“ са идентифицирани в 11 държави от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство... Всички докладвани случаи са асимптоматични или умерено симптоматични. Няма тежки случаи, съобщени досега, или смъртни случаи", се казва в изявление на ECDC.

Превод и редакция: Юлиян Марков