"Отиващата си година се очертава като върхова по отношение на брой запитвания от инвеститори, които проактивно търсят Пловдив като място за създаването на аутсорсинг и индустриални компании. Това ми дава основание да очаквам една силна 2022 година, в която ще открием десетки нови бизнеси и ще отчетем устойчив ръст на заплатите“. Това коментира зам.-кметът по "Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов по време на Годишния форум Индустрия 4.0: Бъдещето на българската индустрия и новите български инвестиции, който се организира от в. "Капитал“ и Община Пловдив, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината.

Според него Пловдив през последните години е преобърнал съдбата си, превръщайки се в привлекателно място за стотици международни компании, които привличат в града активни работещи хора от цял свят. Експат общността наброява вече 20 000 чужденци. "В същото време стотици български предприемачи инвестират тук и изграждат новата българска индустрия“, подчерта Стефан Стоянов.

По думите му динамиката от последните две кризи (2008 и 2020 г.) показа, че пазарът на труда не се е променил драстично. "Второто тримесечие на миналата година бизнесът се възстанови като показателно за това е нивото на безработица, което се върна под 3% за града и около 4% за областта“, посочи още зам.-кметът.

Според Георги Стоев, съосновател на Trakia Tech, Пловдив създава инвестиционна гравитация за един голям географски регион. Последните изследвания на компанията му показват, че хората въвлечени в икономиката са 800 хиляди, а 70% от добавената стойност за града се произвежда от бизнес секторите, което не е характерно за другите градове в страната.

Лекторите във форума се обединиха около водещата роля на дигитализацията и иновациите за успешното бъдеще на бизнеса не само в България, но и в Европа. Теодор Радонов от представителството на Европейската инвестиционна банка в България представи данни, от които става ясно, че Европа все още изостава във въвеждането на цифрови технологии и дигитална трансформация. До момента Европа е инвестирала 1 800 млрд. евро в дигитализация, за сравнение САЩ и Китай са вложили 25 млрд. евро в тази посока.

На форума беше коментирана и връзката между бизнеса и образованието в подготвянето на специалисти. Беше споделен добрият пример с дуалното обучение, облачните технологии и въвеждането на базисни дигитални умения за младите хора. Бизнесът все още има нужда от специалисти в поддръжката, управление в производството, планиране в складовите наличности, работа с ERP системи. В панела дискутираха още за либерализацията на пазара на труда и гъвкавите решения за бизнеса - Георги Петков - Генерален мениджър в BTL Industries, инж. Антон Петров, EMBA, изпълнителен директор PPS Manufacturing, Борислав Минков – основател на Novarto.