В Кюстендил започва работа по двугодишен проект срещу формите на насилие сред младежите, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Проектът беше представен от ръководителя на Сдружение "Дебют“ Лозен Йорданов. Самият проект е на стойност близо 148 000 евро и се финансира от Фонд "Активни граждани“. Партньор по проекта е Сдружение "Моят град“ от Варна.

"Една от най-широко разпространените форми на насилие, основано на пола е сексуалното насилие над момичета между 14 и 18-годишна възраст, но за нея не се говори достатъчно и понастоящем липсват програми за първична превенция, залегнала в образованието. Основната цел на проекта е да сложим акцент по иновативен начин за това, че имаме проблем от гледна точка на полово насилие сред тийнейджърите, което не е само в Кюстендил, това е глобален проблем“, каза Лозен Йорданов. По думите му проектът ще допринесе за промяна на гледната точка към сексуалните посегателства над момичета сред самите тийнейджъри, чрез подхода за стратегическа комуникация на база на лични истории.

Планира се да бъдат сформирани два младежки екипа. Те ще бъдат обучени за създаване на филми по реални истории – младежки сериали и 10 късометражни филмчета. Те ще се разпространяват в интернет, ще се промотират в социалните мрежи, както и в медиите. Проектът предвижда арт-академия за младежи и създаването на видеопродукти и стратегическа комуникационна кампания, която да достигне до 500 000 души – граждани, родители, учители, младежи. Ще се проведе и постер-кампания в 100 училища в страната, както и онлайн дискусии. Предвижда се да бъдат ангажирани и отговорните институции.

Венцеслав ИЛЧЕВ