Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс смята, че Рига не се нуждае от допълнителни гаранции за сигурност от Вашингтон. Той заяви това във вторник на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от TACC

"САЩ поеха много силни ангажименти да гарантират нашата сигурност и честно казано, нямаме нужда от нови ангажименти, защото това, което имаме, вече е много силно — присъствието на (САЩ) на ротационен принцип, воденият от САЩ батальон нa (НАТО) в Полша, което държавният секретар вече спомена," заяви Ринкевичс

В понеделник министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс каза пред Reuters, че Латвия се нуждае от постоянно военно присъствие на САЩ, за да сдържа Русия, а също така иска да укрепи своя отбранителен потенциал с помощта на американските системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът“.

В същото време, както добави Ринкевичс, Латвия и САЩ ще продължат да си сътрудничат тясно в борбата срещу киберзаплахите.

"Съгласихме се да продължим тясно сътрудничество не само във военната сфера, но и по въпросите на киберсигурността, включително 5G мрежите, противодействието на кибератаки, както и на дезинформацията“, добави Ринкевичс.

Държавният секретар на САЩ пристигна в Рига, където ще участва в срещата на външните министри на НАТО в Рига на 30 ноември и 1 декември. В рамките на посещението си в Латвия Блинкен се срещна и с министър-председателя на републиката Кришянис Каринш.

Превод и редакция: Юлиян Марков