Великобритания и Западът трябва да дадат ясно да се разбере на Москва, че не се стремят да подкопаят нейните интереси или да я обградят с бази на НАТО. Това заяви във вторник в интервю за BBC ръководителят на службата за външно разузнаване на Обединеното кралство MI-6 Ричард Мур.

"(Ситуацията на украинската граница) изисква много внимателно наблюдение на случващото се и много ясно да се разбере от руснаците каква цена ще трябва да платят в случай на (военна) намеса <...>, – каза Мур. - Честно казано, в същото време е необходимо да се покаже много ясно, че не насърчаваме дневен ред за конфронтация. Ние не се опитваме да обградим Русия или да й попречим да преследва своите законни интереси."

Мур каза, че има "хроничен проблем около Украйна". Той обърна внимание на редовния характер на възникването на "т.нар кризи,“ свързани със ситуацията в Украйна и увеличаването на руското военно присъствие близо до нейните граници.

Наричайки Русия "най-остра заплаха" за британската сигурност, Мур каза също, че съществува дългосрочна стратегическа заплаха от Китай, който създава "цифрови и дългови капани" по целия свят. Според него Пекин използва данните, събрани с помощта на китайски технологични решения, като лост за оказване на натиск, както и финансовите възможности на Пекин, които позволяват на китайския бизнес активно да придобива дялове в западни предприятия. Той подчерта необходимостта както от сътрудничество с Китай в редица важни глобални области, така и от "състезание, където е необходимо“.

Освен Руската федерация и Китай, ръководителят на MI-6 включи Иран и заплахата от международен тероризъм в приоритетните области на работата на разузнавателната общност на "голямата четворка". Той също така подчерта факта, че Китай и други западни конкуренти инвестират значителни ресурси в технологии като "изкуствен интелект, квантови изчисления и синтетична биология“.

"В борбата за власт и влияние в 21-ви век, тези, които притежават ключови технологии, ще имат предимство. Затова е наложително нашите западни страни да не изостават и да запазят способността си за иновации", каза той и добави, че според него свободното общество и "предприемаческият дух" дават предимство на Запада в конкурентната борба срещу "авторитарните режими".

Мур също отбеляза, че в съвременния свят MI-6 трябва да се откаже от обичайните начини за решаване на някои проблеми. Така например, според него, сега разузнавателната служба трябва да си сътрудничи все повече с IT индустрията, за да се справи с технологичните заплахи, докато в миналото MI-6 разчиташе основно на собствените си сили. Сега, според него, е просто невъзможно да се чака година и половина, необходими, за да се провери задълбочено биографията на обещаващ нов служител, който би могъл да помогне на разузнавателната служба да се справи с едно или друго IT предизвикателство. През последните години MI-6 като цяло промени подхода си към набирането на служители, казва Мур, и сега се взимат хора от всички сфери на живота в британското общество и има възможност да се кандидатства за свободни позиции, публикувани на уебсайта на разузнавателната служба.

Мур също отбеляза, че с личен пример той се опитва да промени образа на MI-6 в очите на хората, заобиколени от воала на тайната. Той стана първият ръководител на външното разузнаване, който създаде акаунти в социалните мрежи и започна да се появява публично и в предавания на живо в медиите на Обединеното кралство. Според него картината на заплахите, която се оформи в съвременния свят парадоксално изисква разузнавателните служби да бъдат по-отворени.

Превод и редакция: Юлиян Марков