Пловдивският окръжен съд  наказа с 6 години и 8 месеца строг затвор мъж, убил с юмруци в главата жената, с която е живеел на семейни начала, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. Той ще трябва да изтърпи ефективно наказанието си, а така също трябва да заплати и обезщетения на близките на починалата, за неимуществени вреди, на всеки от тримата по 80 000 лева – на дъщеря и, на майка и и баща и.

62-годишният Бисер Борисов изцяло призна вината си, като каза че много съжалява, че това не е трябвало да се случва на неговата Анелия.  "Тя трябваше да е жива, не заслужаваше това“, каза мъжът в съдебната зала.

В действителност делото бе разгледано по бързото производство, като не бяха разпитани допълнително свидетели. А в резултат от това наказанието му, което по закон може да бъде от 3 до 12 години, се редуцира с 1/3. Всъщност, убитата е страдала от тежка алкохолна зависимост, което е било причина за често проявяваната агресия към нея от страна на Бисер. От данните в обвинителния акт става ясно, че двамата са живели известно време в Чехия, където са се запознали. И макар Бисер да е бил семеен, е продължил да живее с нея, като е споделял всичко със законната си съпруга. Дори е завел Анелия Първанова в семейния им дом, за да я представи на жена си. Тя също е знаела за алкохолната зависимост на жената. 

Според прокурора по делото, в последният случай на агресия, обвиняемият е имал желание да накаже чрез физическа саморазправа жената затова, че отново е употребила алкохол. Той я заварил пияна, гола и изпуснала се и тогава и нанесъл тежки удари по главата и лицето, като е проявил безразличие към резултатите от този побой. Това се е случило на 25 декември 2020 година, в село Ведраре, като жената е починала на 16.01.2021 г. в град Пловдив. Според прокурора и експертите това е направено по непредпазливост, вследствие умишлено нанесена тежка телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, линейно счупване на тилна кост и множество кръвонасядания по меките черепни покривки, които сами по себе си и поотделно са довели до постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

Прокурорът поиска ефективно наказание от 5 години лишаване от свобода, след редуциране на наказанието, заради признаване на вина, като се взема предвид и чистото съдебно минало на обвиняемия.  

В действителност Анелия е живеела с подсъдимия в условия на системно домашно насилие, тормоз и системен побой, смята защитникът на близките и адвокат Цветана Паскалева.  Тя разказа, че Бисер е изпратил видеоклипове на Анелия, в които е мъртво пияна, до неговата съпруга и нейни приятелки. Разказа още и за свидетелски показания на коледар, който е посетил квартирата им на Коледа през последните мигове от нейния живот. Тя е била неподвижна на дивана и е плакала през цялото време. Според адвокат Паскалева е вярно, че починалата е водила укорим начин на живот, като е злоупотребявала с алкохол, но не е заслужавала да умре по такъв жесток  начин. Затова тя поиска най-тежкото наказание за Бисер.

Адвокатът на подсъдимия, обратното, поиска за него неефективно наказание, като се обоснова, че Бисер упорито се е борил с алкохолната зависимост на Анелия. Освен това обвини и Спешна помощ , които не са изпратили екип навреме, за да окаже помощ на жената, след като Бисер се е обадил, че жената лежи неподвижно на земята и не мърда от известно време. Това най-вероятно е било повлияно и от неговите показания, че тя е пияна. Освен това, в експертизата на медицинските лица се сочело, че Анелия е имала и двойна пневмония и травмите по главата не са единствените, които биха могли да са причина за смъртта и. Екип на Спешна помощ е бил изпратен едва при повторно позвъняване. Тя често е падала и се е наранявала, защото е страдала от тежък алкохолизъм, каза адвокатът.

Съдията апострофира адвоката, като каза, че ако се оспорват фактите, които той признава, то тогава делото трябва да се гледа по общия ред, а  не по съкратената процедура.

Защитникът на Бисер оспори и исканите обезщетения от близките на Анелия в размер общо на 400 000 лева, като изтъкна, че докато тя е била жива те не са положили никакви грижи за нейната алкохолна зависимост и сега не е редно да имат претенции за обезщетения за причинени вреди.