Ограниченията, наложени от германското правителство върху населението на отделните федерални провинции, за да се ограничи разпространението на коронавируса, са в съответствие с конституцията, постанови Федералният конституционен съд, предава Deutsche Welle.

Така наречената "аварийна спирачка“, която беше в сила в Германия от април до края на юни, задължи провинциите или регионите да въведат полицейски час и други ограничителни мерки, ако седемдневният процент на заболеваемост на 100 000 души се повиши над 100 в три последователни дни. Мерките включват и затваряне на училища, ако процентът надхвърли 165 в три последователни дни.

Съдът постанови две решения във вторник, едното относно полицейския час и ограниченията на контактите, а другото относно затварянето на училища. И двете постановления отхвърлят жалбите срещу въпросните мерки.

Някои от конституционните жалби бяха отправени от парламентаристи от Свободбата демократичната партия (СДП), една от трите партии в новото коалиционно правителство. Лидерът на СДП Кристиан Линднер беше сред жалбоподателите.

Какво каза съдът?

В решението си съдът посочва ограниченията за броя на хората, които могат да се събират, и полицейския час от 22 часа до 5 часа сутринта са били пропорционални на ситуацията.

В него се казва, че забраната за лично посещение на училище не нарушава правото на училище, залегнало в германската конституция, като училищата прилагат онлайн уроци, когато е разпоредено затваряне на училищата. Съдът също така се позовава на факта, че затварянията са били временни по своята същност, което ги прави съвместими с конституцията.

Признавайки, че мерките наистина нарушават някои основни права, Съдът счита, че те са в съответствие с конституцията "на фона на изключително опасната ситуация на пандемията“.

Решенията дават рамка, определяща какви правомощия има националното правителство по отношение на бъдещите мерки, предприети за борба с пандемията.

Изпълняващият длъжността канцлер Ангела Меркел и избраният от нея приемник Олаф Шолц заявиха, че ще проведат онлайн среща с провинциалните премиери във вторник следобед, за да обсъдят стратегии за борба с Covid-19 в светлината на решенията на Съда.

Изпълняващият длъжността вътрешен министър Хорст Зеехофер приветства решенията на Съда.

"Федералната аварийна спирачка доведе до сериозни ограничения, но ни позволи да намалим броя на заразените“, написа той в "Туитър“ и добави: "Сигурен съм, че това ще бъде и целта на бъдещото германско правителство. Федералното правителство и провинциите трябва да направят всичко което е необходимо за спасяването на животи."

"Аварийната спирачка“, договорена от федералното правителство през април, се оказа противоречива, тъй като според настоящата версия на Закона за защита от инфекции 16-те провинции на Германия обикновено се ползват със значителна степен на автономия по отношение на приемането и прилагането на мерки за защита от пандемия.

Превод и редакция: Юлиян Марков