Съединените щати обградиха Русия от всички страни с военни бази и разпалват истерия, каза руският външен министър Сергей Лавров на 30 ноември пред участниците в годишната научна и образователна програма "Диалог за бъдещето“, цитиран от “Российская газета“.

Според него "фактът, че САЩ са обградили Русия от всички страни със своите военни бази, вероятно вече е нещо, което всеки ученик знае, и въпреки това тази истерия непрекъснато се раздухва по руските граници“.

Той засегна и ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"В Азиатско-тихоокеанския регион, където доскоро преобладаваха положителни, конструктивни, обединяващи тенденции, тенденции за търсене на консенсус и компромис, се въвеждат схеми на открита конфронтация за сдържане на някои страни от други страни", каза руският външен министър.

Освен това "идеята за срещата на върха на демокрациите", насрочена за 9-10 декември, повдига въпроси, каза руският външен министър.

"Сега президентът на САЩ Джо Байдън свиква среща на върха "на демокрациите“. Абсолютно самоволно дефинира списъка от 110 държави... това повдига огромен брой въпроси, като идеята за самата среща на върха на демокрациите, която предполага... самоприсвоеното право от Вашингтон да определя кой е демократ и кой не. Защо точно демокрацията в американския смисъл трябва да се разглежда като идеалната форма на социална организация?“, каза Лавров.

В същото време, отбеляза министърът, срещата на върха на Руската федерация и САЩ в Женева може да стане пример за целия свят.

"В Женева се проведе руско-американска среща на върха, имаше и конструктивен, и честен разговор. Ако такъв разговор даде пример за всички други действия на нашите западни партньори на международната арена, светът ще има само полза", каза Лавров.

Превод и редакция: Юлиян Марков