Ан Линде ще запази поста на министър на външните работи в новото шведско правителство, заяви премиерът на страната Магдалена Андерсон, оповестявайки състава на своя кабинет в парламента, цитирана от TACC.

Според нея изпълняващият длъжността министър на отбраната Петер Хултквист също ще запази поста си. Други ключови позиции бяха заети и от сътрудниците на Андерсон в Социалдемократическата работническа партия: за министър на финансите (пост, който преди това заемаше самата Андерсон), както се очакваше, беше назначен Микаел Дамберг, който оглавяваше Министерството на вътрешните работи. Основните области на работа на новия кабинет ще бъдат борбата с престъпността и сегрегацията, "зелената индустриална революция", както и засилването на гаранциите в областта на социалното осигуряване и пенсиите.

Официалната смяна на правителството ще се състои в 14:00 ч. българско време на специален съвет в Кралския дворец, председателстван от крал Карл XVI Густав. На срещата ще присъстват още принцеса Виктория, председателят на парламента Андреас Норлен и членовете на кабинета.

Превод и редакция: Юлиян Марков