Има спортни коли, има и суперспортни. Има и Bugatti Chiron Super Sport 300+. От август 2019 г. болидът от Мюлхайм в Елзас държи рекорда за най-бърз сериен автомобил в света. Финалът на скоростните му възможности – максимална скорост малко над 490 км/ч!

Подобна максимална скорост от над 400 км/ч изисква не само мощно задвижване, но и възможно най-ниско аеродинамично съпротивление. С Bugatti Chiron Super Sport инженерите и дизайнерите на компанията прекарват месеци в уточняване и нагласа на най-добрия аеробаланс, най-ниското въздушно съпротивление и възможно най-голямата притискаща сила. Освен това са необходими дълбоки технически промени по каросерията, двигателя и шасито, за да можете да шофирате безопасно и надеждно при такива екстремни скорости.

"Само ако потокът към каросерията е перфектен отпред, тревожната турбуленция ще остане ниска и въздухът ще тече чисто около тялото“ - казва Франк Хейл, заместник-директор по дизайн в Bugatti - "За да се сведе до минимум турбуленцията отстрани, екипът ни интегрира новоразработени въздушни завеси отпред – два крилоподобни профила – които насочват въздуха оптимално зад ъгъла. В същото време въздушните завеси гарантират, че въздухът тече плътно по тялото възможно най-дълго, като по този начин стабилизира автомобила.“

"В режим на максимална скорост Chiron Super Sport генерира минимално съпротивление, така че е перфектно балансиран и аеродинамично ефективен, колкото е технически възможно“ - продължава Франк Хейл - "Целта беше да се запази притискащата сила и повдигането да остане точно в баланс при скорости над 400 км/ч. Super Sport генерира достатъчно притискаща сила, за да бъде неутрален над 400 км/ч. Това е от съществено значение за скоростта, за да не се претоварват гумите. При тези скорости повдигането е огромно, така че Chiron Super Sport трябва да генерира значителна притискаща сила, за да неутрализира тези сили.“

Гумите също играят важна роля в този скоростен диапазон. Новоразработените гуми Pilot Sport Cup 2 от Michelin, оптимизирани за максимална скорост, предлагат повече твърдост и гладкост при скорости над 420 км/ч от тези на "обикновените“ Chiron. Освен това те са единствените гуми, които са тествани при скорости над 500 км/ч.

Това става възможно благодарение на нова технология с подсилени ремъчни слоеве, които се справят с огромни сили - тествани са на стенд, който първоначално е бил създаден за реактивни самолети.

Забавлението със стотиците километри на скоростомера има своята цена - едно ново Bugatti струва няколко милиона евро - бруто. Само данъкът върху добавената стойност добавя още стотици хиляди.