Европейският шампион с Италия Джанлуиджи Донарума заслужи признанието за най-добър вратар за годината в допитването на “Франс Футбол". Стражът беше с главна роля по пътя към европейския връх и в крайна сметка получи приза “Яшин", кръстен на легендата Лев Яшин.

Футболистът на Пари Сен Жермен спечели в конкуренцията на Едоар Менди (Челси, Сенегал), Ян Облак (Атлетико М, Словения), Едерсон (Ман Сити, Бразилия) и Мануел Нойер (Байерн, Германия).

Наградата се дава едва за втори път. При първия случай през 2019 година тя беше спечелена от вратаря на Ливърпул Алисон Бекер.

Донарума е десети в класацията за "Златната топка".

“Това беше невероятен сезон за мен като се започне от завръщането на Милан в Шампионската лига и се премине през спечелването на европейската титла. Дарихме с радост не само себе си, а и всички италианци. Още ми е трудно да опиша с думи емоцията. След това се присъединих към ПСЖ исъм много горд. Това беше знак на съдбата. Благодаря за доверието на директорите на парижани. Искам да благодаря също на своето семействто, приятелката ми, моят брат, който ми помага във всичко всеки ден. Благодаря на всички свои бивши и настоящи треньори", коментира Донарума.