Президентът на Словения Борут Пахор по време на посещението си в Прищина в понеделник призова за прилагане на всички споразумения, постигнати по време на диалога между Косово и Сърбия, включително Споразумението за асоцииране на общините със сръбско мнозинство, на което Косово се противопоставя. Той направи коментарите си по време на съвместна пресконференция след среща с косовския президент Вьоса Османи, която каза на словенския си колега, че Сърбия не е изпълнила всички предишни споразумения, постигнати по време на диалога в Брюксел с посредничеството на ЕС, пише прищинското издание Gazeta Express.

Президентът Османи каза, че Споразумението за създаване на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство (OSO) не е приложено, след като Конституционният съд на страната постанови, че повечето от разпоредбите на тази сделка, договорена със Сърбия, са в нарушение на Конституцията. "Едно от споразуменията не е изпълнено заради решението на Конституционния съд. Съдът постанови, че Асоциацията не е в съответствие с Конституцията“, каза Османи и добави, че не може да има Асоциация с изпълнителни правомощия. Косовският президент каза, че Сърбия не е изпълнила две трети от всички споразумения, постигнати в Брюксел, като подчерта, че Сърбия отказва да демонтира всички незаконни структури и да спре да ги финансира.

Президентът на Словения Пахор каза, че най-важните въпроси могат да бъдат решени чрез диалог, но подчерта, че предварителното условие е спазването на предишни споразумения, включително Споразумението за създаване на сръбска автономия. "Най-важните въпроси трябва да се решават чрез диалог. Предварителното условие е спазването на споразуменията. Разбираме решението на Конституционния съд, но за третата страна, която не е подписала това споразумение, докато не е договорено друго, това споразумение трябва да се спазва“, каза Пахор.

Превод и редакция: Иван Христов