Ръководителят на производителя на лекарства Moderna каза, че е малко вероятно ваксините срещу Covid-19 да бъдат толкова ефективни срещу варианта на коронавирус омикрон, както преди, което предизвиква ново безпокойство на финансовите пазари относно траекторията на пандемията, съобщава Reuters.

"Мисля, че няма свят, където [ефективността] е на същото ниво . . . каквото имахме с делта“, каза главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел в интервю за Financial Times.

"Мисля, че това ще бъде материален спад. Просто не знам колко, защото трябва да изчакаме данните. Но всички учени, с които съм говорил . . . са като "това няма да е добре“.“

Резистентността към ваксини може да доведе до повече заболявания и хоспитализации и да удължи пандемията, а коментарите му предизвикаха продажба на активи, изложени на растеж, като петрол, акции и австралийски долар.

Бансел добави, че големият брой мутации на протеиновия пик, който вирусът използва, за да зарази човешки клетки, означава, че е вероятно сегашната реколта от ваксини да трябва да бъде модифицирана.

По-рано той каза по CNBC, че може да отнеме месеци, за да започне доставката на ваксина, която работи срещу омикрон.

Страхът от новия вариант, въпреки липсата на информация за неговата сериозност, вече предизвика забавяне на някои икономически планове за повторно отваряне и повторното налагане на някои ограничения за пътуване и движение.

Превод и редакция: Иван Христов