Имунизационният комитет на Обединеното кралство препоръча разширяване на програмата за инжектиране на бустери на всички възрастни на възраст над 18 години, като се даде приоритет на тези в най-голям риск и се намали разликата до три месеца след първичния курс, пише европейската редакция на Politico.

Съвместният комитет по ваксинация и имунизация посъветва, че която и да е от иРНК ваксините е предпочитана за бустер доза — половин доза Moderna или пълна доза Pfizer. За тези, които не могат да имат иРНК ваксина, се предлага ваксината AstraZeneca.

На хората, които са силно имуносупресирани, също ще бъде предложена бустер доза, на практика тяхната четвърта доза ваксина, три месеца след предишната трета доза.

И накрая, на деца на възраст от 12 до 15 години трябва да се предложи втора доза на стандартния 12-седмичен интервал след първата доза. В момента им е предложена една доза.

"Наличието на бустер доза от ваксината ще помогне за повишаване на нашето ниво на защита срещу варианта омикрон“, каза Уей Шен Лим, председател на екипа по имунизацията срещу COVID-19 в JCVI. "Това е важен начин за нас да намалим въздействието на този вариант върху живота си, особено през следващите месеци“.

Сега всяка от четирите страни в Обединеното кралство трябва да реши дали да приеме препоръката, което е нормална практика по време на пандемията.

Новината идва, тъй като докладите днес предполагат, че може вече да има предаване от общността на варианта омикрон в Англия и Шотландия.

Обединеното кралство се присъединява към Брюксел и разширява своята бустер програма за всички възрастни. Другите страни от ЕС вече са преминали към този подход.

Превод и редакция: Иван Христов