Празните рафтове в отдела за играчки за Коледа са кошмар, който може да се сбъдне тази година, пише Handelsblatt, цитирайки Флориан Зибер, главен изпълнителен директор на Simba-Dickie, една от най-големите компании за играчки в Германия.

В интервю за изданието Зибер отбеляза, че има тясно място във веригите за доставки. Много производители са забавили покупките си, очаквайки спад в цените на доставките от Азия, но в резултат на това цените само се увеличиха: според Зибер доставката на стоки за Европа обикновено започва през юни, а тази година започна едва през август. В резултат на това много видове стоки ще бъдат на рафтовете на магазините с голямо закъснение.

В резултат на това самите играчки също ще поскъпнат, каза Зибер. На първо място, това се отнася за коли с дистанционно управление, продукти за пясъчник и кукли. Що се отнася до времето за доставка на стоките, според Зибер много видове играчки ще пристигнат в Европа след Коледа. Както отбелязва Handelsblatt, това е катастрофа за индустрията на играчките, тъй като празниците преди Коледа представляват до 40% от всички продажби за една година.

Според Зибер цената на транспортирането на стоки от Азия се е повишила толкова много, че компанията му просто е трябвало да премахне няколко артикула от асортимента. Зибер подчерта, че разходите за доставка на някои от играчките надвишават цената им.

Превод и редакция: Иван Христов