Барбадос отстрани британската кралица Елизабет като държавен глава, създавайки нова република във вторник с първия си президент и скъсвайки последните си останали колониални връзки близо 400 години след като първите английски кораби пристигнаха на Карибския остров, съобщава Reuters.

В полунощ новата република се роди под възгласите на стотици хора покрай моста Чембърлейн в столицата Бриджтаун. Салют от 21 оръдия, изстрелян като националния химн на Барбадос, беше изсвирен над препълнен площад на Героите.

Принц Чарлз, наследник на британския трон, стоеше мрачно, когато кралският стандарт на кралица Елизабет беше понижен и бе издигнат този на Барбадос, стъпка, която републиканците се надяват да подтикне обсъждането на подобни предложения в други бивши британски колонии, които имат кралицата за свой суверен.

"Ние, хората, трябва да дадем на Република Барбадос нейния дух и същност“, каза президентът Сандра Мейсън, първият президент на острова. "Трябва да оформим бъдещето му. Ние сме един на друг и пазители на нашата нация. Ние, хората, сме Барбадос“.

Барбадос представя отстраняването на Елизабет II, която все още е кралица на 15 други кралства, включително Обединеното кралство, Австралия, Канада и Ямайка, като начин най-накрая да скъса с демоните от своята колониална история.

"Създаването на тази република предлага ново начало“, каза принц Чарлз, чиято майка отправи най-топлите си пожелания. "От най-мрачните дни на нашето минало и ужасяващото зверство на робството, което завинаги петно нашата история, хората на този остров изковаха пътя си с изключителна сила“.

След ослепителна демонстрация на барбадоски танци и музика, допълнена с речи, празнуващи края на колониализма, барбадоската певица Риана беше обявена за национален герой от премиера Миа Мотли, лидера на републиканското движение на Барбадос.

Раждането на републиката, 55 години от деня, откакто Барбадос обяви независимостта, къса почти всички колониални връзки, които са държали малкия остров обвързан с Англия, откакто английски кораб го е поискал за крал Джеймс I през 1625 г.

Това може също да е предвестник на по-широк опит на други бивши колонии да прекъснат връзките си с британската монархия, докато тя се подготвя за края на почти 70-годишното управление на Елизабет и бъдещото управление на Чарлз.

Превод и редакция: Иван Христов