Ще е трудно това управление, но то е необходимо на България, коментира по повод водените коалиционни преговори за съставяне на правителство политологът Теодор Славев в предаването "Софийска трибуна“ – продукция на Столичната организация на БСП, излъчена на честотите на софийската програма на

Радио "Фокус“. Според него се върви към коалиционно правителство, защото тенденцията е, че тези, които покажат неспособност да формират управление, ще бъдат наказани от избирателите. За Славев би било притеснително ако не се формира правителство, защото това вече ще трасира пътя на ГЕРБ обратно към властта, а общественото мнение, изборните резултати и процесите от година насам са показали, че този модел повече не се харесва.

За политолога на проведените вече публични разговори е постигнато по-скоро бланкетно съгласие по общите теми и формулировки, докато спорните въпроси са оставени за непубличните преговори през тази седмица. Той даде за пример ядрената енергетика, за която БСП иска развитие и завършване на АЕЦ Белене, докато ДБ са твърдо против, и в крайна сметка се обобщава, че ще развиваме ядрени мощности в бъдеще, ама къде, как, какво, не ставаа ясно. Теодор Славов допълни, че е трудно да се определи водещият мотив при започналите преговори: дали партиите се стремят към реализацията на политики или по-скоро си дават сметка, че този, който излезе виновен за невъзможността да се формира правителство, много вероятно да не влезе в следващия парламент. Политологът определи, че по време на преговорите БСП не е успяла да отстои приоритетите си.

"От идеите на БСП се възприеха една част и то в сферата на социалните политики, като за тяхната реализация трябва да започне да се изчислява от гледна точка на бюджета какво, докъде, как и колко е възможно да бъде постигнато. Защото те не са само за пенсионерите. Докато от гледна точка на БСП не бяха така възприети същностни неща за една лява партия. На БСП ще й е трудно, може би и най-трудно в това правителство, защото това са три десни партии с минимални разлики помежду им. Едната е център-дясно, другата в икономическия смисъл си е абсолютно неолиберална партия и имаме една дясно-популистка партия. И БСП е единственият ляв стълб в тази коалиция. Това, което ме притеснява с тази заявка, е, че всичко е съгласие и е прието от страна на БСП, а то означава, че тя се размива в този формат и в това управление. После ще й е много трудно да обясни определени решения на правителството или да осмисли собственото си участие в него. В този смисъл БСП се оказва нестабилен фактор за коалицията, защото в някакъв момент след формирането, би могла да оттегли подкрепата си, като могат да се намерят различни удобни казуси, дали толкова важни, дали толкова не, вие виждате, как се повдигат теми, които не са реални проблеми на гражданите, но са за технологии на комуникации и т.н., и се превръщат за съжаление в такива масови психози и обцесии", казва Теодор Славев.

Политологът, обаче, е убеден, че интересът от гледна точка на партийните субекти диктува да се участва в преговорите, въпреки че част от приоритетите на БСП няма да влязат в програмата на това правителство. Той определи няколко стратегически треактории на поведение на левицата.

"Първата – БСП да не подкрепи правителство, да провали преговорите. И това директно би я отписало от следващо раздаване на картите. Второто е, БСП да подкрепи правителство, но да не участва със свои лица в това управление. Като по този начин покаже, че не е доволна от тази програма, че това не е програма за управление, защото по-различно изглеждат програмите за управление, но да кажем коалиционен документ, споразумение, принципи, насоки и т.н. И третият вариант е да се обърне към обществото и да каже – такава ни е подкрепата, за толкова ни стигна, дайте ни по-голяма подкрепа на следващи избори, за да можем да реализираме в пълнота нашите идеи", каза Теодор Славев.

За него БСП има проблеми с приоритетите си. Той уточни, че джендър идеологията и Северна Македония не са червени линии, защото са безпроблемни теми за обществото, то има консенсус по тях. Според него има други по-съществени неща от програмата на БСП, които трябва да се следят дали ще бъдат приети. Теодор Славев постави въпроса, доколко приоритетите на БСП отговарят на времето.

"Имам предвид годината в момента, защото предизборната платформа е същата от 2020 г., тя стъпва на едни постановки във Визия за България, които са недостатъчно разработени. Например, има искане на БСП в бюджета за култура да се отделя 1% от БВП, ама той в момента е 0,9, а това искане от 1% стои толкова отдавна, а бюджетът постепенно вече се вдига, т.е. те трябва да са още по-смели тези искания. А и тук ще си позволя една скоба да отворя – по отношение на това, което Националният съвет прие като червени линии в преговорите. Това са: въпросът за Северна Македония, Истанбулската конвенция и това, което се нарича джендър идеология, без такава да съществува. Това е един от примерите за антиконцептуализация, т.е. тръгва нещо, което не съществува, ти започваш да му придаваш образ на страх и да го правиш обществено значимо, но по същество няма такова нещо като джендър идеология. БСП има проблеми с поставянето на нейните приоритети, които са свързани с това, що е социализъм и какъв е обликът на лявото в 2021 г., какъв е трудът, как да се защитават тези, които са неговите носители. Тази линия на поведение ще бъде по някакъв начин въплътена в кабинета, защото в момента Нинова е неин носител и водещ преговорите, т.е. тя ще е този човек, който в най-голяма степен ще определя представителите на БСП в един кабинет, ако такива има, като министри, зам.-министри и т.н., те ще привнесат някаква такава нотка, но на мен ми се струва, че тази линия, която се родее с ВМРО и т.н., патриотични и псевдо патриотични организации, води надолу в електоралната подкрепа. Вижте, какво става. Хората вече започват много ясно да осъзнават, че теми като джендър идеологията са баламосване. Съвсем други са темите от дневния ред на хората", категоричен е Теодор Славов.

Политологът допълни, че разговорът за БСП трябва да се води много съдържателно вътре в БСП.

"БСП е в дълбока криза, тя е в лидерска криза – в смисъл такъв ние имаме лидер в оставка. Така че сложно е положението, но нека да го кажем – всяка една държава има нужда от стабилна левица, силна левица особено по време на криза. Вижте, какво се случи в Източна Европа – там, където тези подобия на Борисов, имам предвид Орбан, Качински и т.н. в Чехия Бабич, те до такава степен задушиха политическата и партийната система, запушиха всякакви канали, овладяха държавата и институциите, че те на практика сложиха ботуши върху левицата. БСП устоя на този натиск на Борисов през цялото това време, но ето че това са промените след Борисов, наследството му като че ли се оказва неблагоприятно за левицата и много е важно да има стабилна БСП, още повече, че в парламента има само една лява партия. В управлението също ще има само този ляв пулс, който БСП би трябвало да предаде. Важно е за обществото, но вече другият разговор е: каква е БСП, какво точно трябва да защитава, като въобще не става въпрос за нюанси. Става въпрос за същностни неща. И този разговор е крайно време да се води в БСП, а и в обществото, защо пък да не се включат по-широки кръгове", препоръча Теодор Славов.

Цоня Събчева