"Нормалната международна практика е първо да се подпише коалиционно споразумение и след това да се водят разговори за министерски постове. В една бъдеща коалиция трябва да е ясно кой какви отговорности поема и какви възможности в процеса на управление има“. Това заяви в ефира на БНТ избраният за народен представител от "БСП за България“ проф. Румен Гечев, съобщиха от БСП.

По думите му разработването и подписването на такова споразумение е задължително. Според него първото е трябвало да се види кои са различията и кои са общите цели. "Ако в общите цели нямахме същетсвени различния, има различия в инструментите и татиката, които се предлагат, за чия сметка ще бъде постигането на тези цели и кой какви интереси защитава в българското общество“, подчерта социалистът.

Той посочи, че за това и парламентът е многолик, защото всяка партия представлява различни групи от обществото.

Проф. Гечев бе категоричен, че е трябвало първо да се обсъдят програмите, да се види общото и различното, да се обсъди дали може да се преодолее различното и да се подготви коалиционното споразумение. По думите му има желание за съставяне на редовно правителство според партиите участвали в преговорите.

Гечев коментира, че едва след подписване на споразумението ще се реши според парламентарната тежест на всяка партия колко министерски кресла тя ще получи и ще се говори за съответни имена. "Оснвното трябва да е капацитетът на съответния кандидат и дали той има необходимия опит и качества да осъществи политиката, зад която стои коалицията, не само неговата партия“, заключи проф. Румен Гечев.