Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да не санкционират газопровода "Северен поток 2“, уверявайки, че руският газопровод няма да застраши украинската сигурност, според документи, получени от Axios, пише The Hill.

По-рано този месец републиканските сенсатори Джеймс Риш (Айдахо) и Тед Круз (Тексас) инициираха поправка, която ще наложи санкции на Nord Stream 2 AG, собственост на руския енергиен гигант Газпром. Изменението ще санкционира и компании, участващи в тестването и сертифицирането на тръбопровода.

Германия заяви, че подобни санкции ще подкопаят споделените ангажименти между страните, както е посочено в юлско изявление относно подкрепата за Украйна, европейската енергийна сигурност и изменението на климата.

"Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2“ ще подкопаят ангажимента, даден на Германия в съвместното изявление, ще отслабят доверието в правителството на САЩ и ще застрашат постиженията на съвместното изявление, включително разпоредбите, подкрепящи Украйна. Те в крайна сметка биха навредили на трансатлантическото единство“, гласи текста на документите, получени от Axios.

Администрацията на Байдън поиска от депутатите от Демократическата партия да блокират поправката от Риш и Круз, притеснени от реакцията на Германия.

На газопровода се противопоставят както администрацията на Байдън, така и на Тръмп, които изразиха опасения, че той ще направи европейските съюзници на Америка твърде заивисми от руската енергия.

Въпреки че президентът Байдън се противопостави на газопровода, той обяви през май, че ще се откаже от санкциите за газопровода, заявявайки, че наказателните мерки ще се отразят "контрапродуктивно“ на европейските отношения на САЩ. Русия обяви завършването на газопровода през септември.

Тръбопроводът заобикаля украинската транзитна инфраструктура и Axios отбеляза, че завършването му е елиминирало едно от оставащите възпиращи средства срещу руска инвазия в Украйна.

Миналата седмица администрацията на Байдън обяви нови санкции срещу кораб, свързан с изграждането на газопровода "Северен поток 2“. В документа Германия твърди, че санкциите срещу "Северен поток 2“, засягащи съюзник на САЩ, биха били просто победа за Путин.

Служител на Държавния департамент заяви пред Axios в отговор на документа: "Нашият подход е много повече от поддържане на алианса; става дума за това да направим това, което ще бъде най-ефективно за защита и запазване на енергийната сигурност на Украйна“.

"Запазването на отношенията с Берлин и отстояването на интересите на Украйна не е предложение или/или. Ние правим и двете по възможно най-ефективния начин“, добавят от американското външнополитическо ведомство.

Новината за призива от германското правителство идва, след като американското разузнаване съобщи за струпване на руски войски на границата с Украйна. Украйна, съюзник на САЩ, предупреди, че Русия може да се готви за нахлуване през следващия януари или февруари.

Държавният секретар Антони Блинкен каза по-рано този месец, че САЩ се готвят за евентуална руска инвазия в Украйна, която може да бъде оправдана с измислена провокация от Украйна или друга страна.

***

Пекин. В неделя, 28 ноември, китайската инвестиционна компания Skyrizon обяви, че е подала жалба в Постоянния арбитражен съд в Хага, че Киев е нарушил двустранното инвестиционно споразумение между КНР и Украйна, пише Global Times. Според вестника компанията очаква да получи 4,5 милиарда долара чрез международния арбитражен съд като компенсация за "несправедливото отношение“ към китайските инвеститори в Украйна.

Според Skyrizon "несправедливото отношение“ на Киев и неговите "незаконни действия“ са продължили пет години и в резултат на това китайските инвеститори са претърпяли значителни загуби. Компанията заяви, че възнамерява да използва всички възможни правни инструменти, за да защити законните си права.

Global Times припомня, че на 29 януари тази година украинският президент Владимир Зеленски подписа указ за налагане на санкции на трима китайски граждани и четири китайски компании, включително Skyrizon, свързани с инвестиции в небезизвестния производител на двигатели "Мотор Сич“. Техните активи в Украйна бяха замразени.

Според вестника Киев е координирал действията си с Вашингтон. Последният постави Skyrizon в списъка на "военните крайни потребители“, подлежащи на ограничения за износ. Тези стъпки бяха предприети, за да попречат на китайците да придобият стратегическото предприятие "Мотор Сич“.

След 2014 г. китайските компании станаха важни инвеститори за украинското предприятие. През 2016 г. Skyrizon предложи да изкупи 56% от акциите на "Мотор Сич“, което "да помогне на Китай да запълни празнините в производството на двигатели, а на Украйна – да рестартира бизнеса си“, но украинският съд блокира сделката. В изявление от 31 януари Skyrizon отбеляза, че поради санкциите на Киев компанията е била незаконно лишена от правото да стане акционер в "Мотор Сич“ и в резултат на това е претърпяла огромни загуби.

***

Анкара. Турция може да посредничи между Украйна и Русия на фона на нарастващото напрежение в региона, заяви президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Daily Sabah.

"Надяваме се този регион да не се превърне в регион, доминиран от война“, посочи турският лидер. "Нека този регион влезе в бъдещето като регион, доминиран от мир“.

"Наше желание е отношенията по този въпрос да се развиват в положителна посока. Може да има посредничество за това, ние ще обсъдим този въпрос с тях, бихме искали да имаме дял в решаването на проблемите, като развием тези разговори както с Украйна, така и с г-н Путин“, добави той при завръщането си от Туркменистан.

Военното разузнаване на Киев съобщи миналата седмица, че Русия е натрупала повече от 92 000 войници около украинските граници и се готви за атака до края на януари или началото на февруари.

Украйна, която иска да се присъедини към военния алианс на НАТО, обвинява Москва за подкрепата на сепаратистите в Източна Украйна.

Русия заяви, че подозира Украйна, че иска да си върне контролираната от сепаратистите територия със сила. Украинският президент Владимир Зеленски каза в петък, че Киев няма такива планове и реториката на Русия, която се противопоставя на кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО, е тревожна.

Руските сили анексираха полуостров Крим от Украйна през февруари 2014 г., като руският президент Владимир Путин официално раздели региона на два отделни федерални субекта на Руската федерация през следващия месец.

Турция, която е член на НАТО, разкритикува анексирането на Крим от Москва и изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Съединените щати и Общото събрание на ООН също смятат, че анексията е незаконна.

***

Истанбул. Лошо време засегна силно няколко провинции в Турция, особено в районите на Егейско и Мраморно море, отнемайки живота на най-малко четирима души в Истанбул и на още един човек в северната провинция Зонгулдак и прекъсвайки фериботния и морския трафик, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News.

В Истанбул, където поривистият вятър достигна скорост от 130 километра в час, четирима души, включително един чужденец, загубиха живота си, а 19 други бяха ранени, се казва в изявление на канцеларията на губернатора.

В района на Чаталджа вятърът събори часовникова кула, а самолети не успяха да кацнат на летищата в Истанбул.

Риболовни лодки потънаха в района на Пендик, а Босфорът също беше затворен за движение на кораби поради лошите метеорологични условия.

В провинция Зонгулдак, на брега на Черно море, един строителен работник загина при срутване на стена върху него заради силния вятър.

В Каршияка в Измир, третият по големина град в страната на брега на Егейско море, мощният вятър със скорост до 110 километра в час предизвика големи вълни,наводнявайки крайбрежния път и трамвайната линия и доведе до спиране на фериботните услуги.



Силният вятър засегна и останалите части на страната, като събори дървета, отнесе покриви на сгради и нанесе материални щети.

В окръг Айвалък на провинция Балъкесир четири риболовни лодки се преобърнаха, а в северозападната провинция Текирдаг десетметрови вълни удариха брега. Фериботните услуги в западната провинция Чанаккале също трябваше да бъдат преустановени заради бурята.

Държавната метеорологична служба издаде предупреждения за неблагоприятни метеорологични условия за 52 провинции.