Процесът на присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз е твърде бавен и следователно засилва политическия национализъм и изявленията за промени на границите, които застрашават мира и сигурността в региона, каза словенският президент Борут Пахор след посещение в Сърбия, цитиран от скопското електронно издание “МКД“.

"През последните години предупреждавах и го правя днес, че процесът на включване на региона е твърде бавен, което възобновява политиките на национализъм и промяна на границите, които са опасни за мира и сигурността“, каза Пахор на съвместната пресконференция в Белград със сръбския си колега Александър Вучич.

Той подчерта, че разширяването на Съюза е единственият отговор на възхода на национализма и идеята за промяна на границите.

Запитан дали ЕС ще осъди изявленията на албанските власти за обединението на Албания и Косово, Пахор се оправда, че "няма правомощия или мандат" да отговаря от името на ЕС, но неговата позиция е, че подобни изявления задълбочават безпокойството.

Президентът на Словения, която председателства ЕС до края на годината, смята, че Съюзът и страните-кандидатки за членство трябва "да направят повече от предишни години“ около кандидатурите, реформите и процеса на евроинтеграция с ускорени и справедливи преговори, което да ускори пътя им на присъединяване.

"Ако ЕС каже, че ще отворим клъстерите – благодаря. Ако не иска да отваряме клъстерите - отново благодаря. "Ние прилагаме реформите за нашите граждани“, каза Вучич.

Сръбският президент отбеляза, че всякакви преговори "могат да бъдат стъпка" към мира в региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков