Александър Лукашенко повтори тезата, че навсякъде има врагове и направи няколко сензационни изявления. Според него враговете на Русия и Беларус се готвят за въоръжен конфликт и са организирали ситуацията с мигрантите, за да отклонят вниманието на беларуските военни. Той каза, че е готов да се бие срещу Украйна на страната на Русия в Донбас, ако "нападнат отново“, коментира думите му руският вестник “Независимая газета“

Хибридната война срещу Беларус заплашва да се превърне в горещ военен конфликт, каза Лукашенко на среща в Министерството на отбраната на Беларус. "В края на миналата година Ви предупредих, че срещу нас започна хибридна война в почти всички посоки. Стигнахме до разгорещена конфронтация “, каза той. На срещата Лукашенко е обсъдил план за "отговор на въоръжените сили на възможни недружелюбни и агресивни стъпки към Беларус".

"Точно въоръжените сили. Не само армията, но и Министерството на вътрешните работи, граничните войски, Комитета за държавна сигурност “, каза той.

Както следва от казаното, враговете на Беларус не са само в съседните страни. Той е уверен, че страната е активен и важен военнополитически играч в региона. "Искам присъстващите тук да научат едно: ситуацията около Беларус не може да се разглежда отделно от това какво се случва в Черноморския басейн, въпросите, свързани с Украйна, Полша и балтийските страни,. Ние сме брънка в тази обща верига “, сигурен е той.

Що се отнася до съседните страни, позовавайки се на руското министерство на отбраната, той каза, че те вече "тренират бомбардировки", практикуват ядрен удар срещу Русия и придвижват войски към беларуските граници. "Това не е напразно, има нещо зад това“, убеден е Лукашенко. Украйна се готви за война. "В Беларус виждат как се провеждат учения в Украйна под кодовото име "Полесие“, каза Лукашенко.

По време на срещата той направи сензационно изявление, че ако е необходимо, е готов да се бие в Донбас. "Ако те (западните врагове на Беларус и Русия. - Н.Г.) отново отприщят война в Донбас или някъде на границата с Русия, Беларус няма да остане встрани. И е ясно на чия страна ще бъде Беларус “, каза той.

Цялата тази история с мигрантите на западната граница, според него, също е била отприщена по някаква причина. Това е отклоняваща маневра, сигурен е Лукашенко. "Те разбират отлично: ако само Украйна се опита да отприщи конфликт с Русия, Беларус няма да остане встрани, така че беларуската армия трябва да бъде сдържана, напрегната по западните граници (Латвия, Литва, Полша) и на юг - чрез укрепване на украинската граница“, обясни той замислите на враговете си.

Врагът не пренебрегва нищо в изпълнението на коварните си планове, възмути се Александър Лукашенко. "В тази миграционна криза негодниците стигнаха до убийството на хора. Хвърлиха труп на границата ни вчера вечерта и намериха друг труп тази вечер “, каза той. "Е, представете си това са " демократите “. До каква мерзост трябва да достигнете, за да убивате хора и да ги хвърляте в съседната територия “, възмути се лидерът на Беларус.

Лукашенко е сигурен, че не влошава ситуацията и "не драматизира“. "Предупреждавам военните: трябва да имаме адекватен отговор на всеки възможен жест“, нареди той и инструктира министъра на отбраната и началника на Генералния щаб на въоръжените сили да изготвят "план за реакция за евентуална агресия и незаконни действия срещу Беларус“ .

Междувременно Александър Лукашенко припомни, че все пак би искал да води диалог с тези опоненти, макар че от казаното остава впечатлението, че самият той вече не вярва в това. "Ако някой иска да говори с нас като с мирни хора, моля, ,заповядайте от днес. Ние сме готови да говорим. Но ако някой дойде при нас с меч или пистолет, имаме какво да отговорим “, каза той.

Към обвиненията, че Полша е недружелюбна към Беларус, беше добавен още един "грях“. Лукашенко обвини Полша, че възнамерява да унищожи Европейския съюз с помощта на САЩ. "Виждате, че тези полски негодници вече са тръгнали настрани. И вчера забелязахме къде отиде Моравецки (Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша – "НГ“) – във Великобритания. Сигурен съм, вижте, че в рамките на година-две те искат да унищожат Европейския съюз по предложение на Америка“, каза той.

Експертите, коментирайки изявленията на Лукашенко, както и преди, на първо място казват, че основната му цел е да мобилизира и държи поддръжниците си в постоянно напрежение. "Миграционният конфликт е загубен, но необходимостта от ескалация не е отишла никъде. Следователно следващият етап: изнудване с истинска война “, пише политическият наблюдател Игор Иляш по този въпрос.

Експертът обръща внимание не само на факта, че Беларус публично се отказва от предварително обявения неутралитет, но всъщност казва, че е готова да атакува. "Всъщност публично беше обявено, че в случай на голяма война между Русия и Украйна, Беларус ще застане на страната на Москва. И тъй като всички разбират отлично, че Украйна очевидно не може да атакува Русия, нека да преведем това послание още по-точно: ако е необходимо, Беларус е готова да подкрепи нов етап от руската агресия срещу Украйна “, казва Игор Иляш в акаунта си в социалната мрежа.

Експертът обаче не е сигурен, че зад тези твърдения се крие истинско желание за реални военни действия. "От една страна, режимът изнудва Запада, от друга страна, с толкова всеотдайни изказвания търси благоволението на Путин“, казва той за най-близките адресати на сензационните изявления на официален Минск. "Проблемът е, че подобни изявления са опасни сами по себе си. Не всички конфликти започват, защото някой наистина иска война и я планира дълго време. Често се случва различно: политиците безразсъдно пускат спирала на ескалация, която започва да се развива противно на намеренията на авторите, подчинявайки се единствено на собствената си логика. Ако тракате с оръжието си много дълго време, рано или късно то ще започне да стреля “, обобщава експертът.

"Имам впечатлението, че Лукашенко експериментира с беларусите: "Нека организираме мигрантска криза и нека се борим с Украйна, ако избухне война в Донбас. Как ще реагирате? Какво ще ми направите?" - коментира пред НГ политологът Валери Карбалевич казаното от президента на Беларус. "Този човек към края на политическия си живот престана да играе с популизма, спря да мисли как да угоди на населението и остана сам със себе си“, смята експертът. Подобна инициатива едва ли ще се хареса дори на поддръжниците на Лукашенко, казва Валери Карбалевич. Но в същото време той не изключва, че всичко, което каза Лукашенко, може да се случи.

Превод и редакция: Юлиян Марков