Президентът Румен Радев удостои днес журналиста Симеон Идакиев с Почетния знак на държавния глава по случай 80-годишнината на изтъкнатия журналист и общественик, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.



Отличието е за приноса на Симеон Идакиев към развитието на българската журналистика и за популяризирането на българското и световното културно и природно наследство. Президентът връчи почетния знак в зала "Максим“ в сградата на Българската телеграфна агенция.



В приветствието си Румен Радев посочи, че отличието е израз на признателност на цялото ни общество за целеустремеността, всеотдайността и откритостта на Симеон Идакиев. "Без да напускат дома си, българите пътешестваха заедно с Вас. В продължение на дълги години, когато границите още не бяха отворени, поколения българи научаваха за света от Вашите прекрасни, красиви, популярни, наситени със знания и с емоции разкази“, обърна се Румен Радев към Симеон Идакиев. Президентът посочи, че "пътешествайки“ с изтъкнатия журналист, зрителите са имали многобройни поводи да се завръщат към корените си и да преоткриват богатата българската духовност.



Симеон Идакиев обиколи цялото земно кълбо, посети невероятно красиви места, но винаги носеше дълбоко в сърцето си родината ни и България си остава за него най-хубавото кътче на планетата, заяви президентът. "През целия си живот той мечтае смело и още по-смело реализира своите мечти, а това е удовлетворение, което не всеки може да изпита в живота си“, заяви Румен Радев.



Симеон Идакиев е роден на 27 ноември 1941 г. в Радомир. Той е продуцент и водещ на популярното географското предаване "Атлас“ на БНТ. Създава над 400 филма, обединени от заглавията: "Един мъж, един автомобил, една камера“, "Един мъж, една камера“ и "Непознатата България“. Автор е и на многобройни публикации в печата, водещ на радиопредавания, както и на няколко книги.