Според македонския прокурор Вилма Русковска пожарът в автобуса, изгорял на автомагистрала "Струма“ е започнал от багажното отделение, намиращо се над резервоара, цитира думите й скопския телевизионен канал “Телма“.

Беким Хаджиу, собственик на фирмата превозвач "Беса Транс“ е бил в един от автобусите, които са се връщали от съдбоносната екскурзия от Истанбул.

Децата му са били в четвъртия автобус. Но четирите автобуса не се движеха в колона, а са се разделили и затова другите автобуси не са разбирали за трагичния инцидент . Автобусът, в който е станал страшният пожар, е бил на практика зад останалите.

Тази информация за "Телма“ каза в интервю прокурорът Вилма Русковска, която е разпитала шофьорите на останалите автобуси.

"Не е имало конвой, защото автобусите са тръгнали от различни места от Истанбул на връщане към Скопие. В зависимост от желанието на пътниците, някои са искали да отидат до един мол, други до друг, например два автобуса, включително изгорелият, са напуснали паркинга, защото тези пътници не са искали да ходят по магазините и затова автобусите не са пътували като конвой.. “ – казва Русковска.

Хаджиу всъщност е бил втори шофьор на един от автобусите. Той твърди, че в автобусите не са превозвани запалими вещества.

"Той беше видимо разстроен и разтърсен. Попитах го дали са карали съдове с резервно гориво. Той казва, че няма начин това да се случи. Това беше неформален разговор, на мястото на инцидента. "Може би случайно някой пътник е купил пиротехника, тъй като Нова година наближава, но той беше категоричен, че отговорът е не,“ допълва Русковска.

Прокурор Русковска, по информация на българския прокурор и главен следовател, определи като неточни спекулациите на българските таблоиди, че в автобуса е имало и материали за приготвяне на хероин, които изгарят бързо.

Запитана как е възможно автобусът да изгори толкова бързо, прокурор Вилма Русковска, началник на отдела за организирана престъпност и корупция, каза, че според информация на български следователи за някои експертизи е необходимо повече време.

"Иначе го видях точно, просто снимах частта, от която всъщност е започнал пожарът, а това е багажното отделение, което се намира над резервоара на автобуса. Защото в автобусите резервоарите са отпред,“ казва Русковска пред интервюто.

Тя е предоставила всички становища и документи на българските си колеги, които ръководят разследването на инцидента.

Превод и редакция: Юлиян Марков