Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви, че светът трябва да се противопостави на неоправданите и ненаучни ограничения за пътуване, свързани с Covid-19, които нараняват най-вече развиващите се нации, цитира думите му Reuters.

Глобалните власти реагираха с тревога на новия вариант на коронавирус, "Омикрон“, който беше открит в Южна Африка, като различните страни отново наложиха ограничения за пътуване.

Южна Африка заяви в събота, че е наказана за усъвършенстваната си способност да открива нови варианти рано, тъй като забраните и ограниченията заплашват да навредят на туризма и други сектори.

"Трябва да се противопоставим на неоправданите и ненаучни ограничения за пътуване, които увреждат икономиките и секторите, които разчитат на пътуването“, каза Рамафоса по време на реч при откриването на срещата на върха Китай-Африка в Дакар.

"Има световен ред, при който богатството на една страна е разликата между болест и здраве“, добави той.

Президентът на Сенегал Маки Сол, който беше домакин на срещата на върха, отговори, че Африка е солидарна с Република Южна Африка и Африка "няма да затвори вратите си за Република Южна Африка".

Превод и редакция: Юлиян Марков