Лошо време засегна силно няколко провинции в Турция, особено в районите на Егейско и Мраморно море, отнемайки живота на най-малко четирима души в Истанбул и на още един човек в северната провинция Зонгулдак и прекъсвайки фериботния и морския трафик, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News.

В Истанбул, където поривистият вятър достигна скорост от 130 километра в час, четирима души, включително един чужденец, загубиха живота си, а 19 други бяха ранени, се казва в изявление на канцеларията на губернатора.

В района на Чаталджа вятърът събори часовникова кула, а самолети не успяха да кацнат на летищата в Истанбул.

Риболовни лодки потънаха в района на Пендик, а Босфорът също беше затворен за движение на кораби поради лошите метеорологични условия.

В провинция Зонгулдак, на брега на Черно море, един строителен работник загина при срутване на стена върху него заради силния вятър.

В Каршияка в Измир, третият по големина град в страната на брега на Егейско море, мощният вятър със скорост до 110 километра в час предизвика големи вълни,наводнявайки крайбрежния път и трамвайната линия и доведе до спиране на фериботните услуги.



Силният вятър засегна и останалите части на страната, като събори дървета, отнесе покриви на сгради и нанесе материални щети.

В окръг Айвалък на провинция Балъкесир четири риболовни лодки се преобърнаха, а в северозападната провинция Текирдаг десетметрови вълни удариха брега. Фериботните услуги в западната провинция Чанаккале също трябваше да бъдат преустановени заради бурята.

Държавната метеорологична служба издаде предупреждения за неблагоприятни метеорологични условия за 52 провинции.

Превод и редакция: Юлиян Марков