Проблемът с недостига на ваксини срещу Covid-19 в африканските страни трябва да бъде разрешен по принцип - необходимо е не само да се даряват ваксини на региона, но и да се организира тяхното производство там, каза върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от РИА Новости.

"С тях (африканските страни – бел. ред.) имаме проблеми с ваксинацията. Правим всичко възможно, за да укрепим и изпълним задълженията си и в този смисъл Европа е необходим партньор, тъй като става дума не само за даряване на ваксини, но и за помощ в производството им“, каза Борел на пресконференция след министерската конференция на Съюза за Средиземноморието, регионална междуправителствена организация, която обединява 42 държави, за насърчаване на регионалния диалог и сътрудничество.

Той припомни, че "Европа създава центрове за производство на ваксини в три ключови африкански страни – в Сенегал, Руанда и Република Южна Африка“. "Тъй като не може Африка да произвежда 2-3% от ваксините, от които се нуждае, тя трябва да може да произвежда свои собствени. Понякога е по-важно да се научиш някого как да лови риба, отколкото да му даваш риба", заключи Борел.

Превод и редакция: Юлиян Марков