Великотърновски общински съвет не даде съгласие за теглене на два заема в общ размер на над 6 млн. лв. за изграждането на Експозиционен център на мястото на Старото военно училище в града и облагородяване на района. По време на редовното ноемврийско заседание в подкрепа на проекта гласуваха едва петима местни парламентаристи, 12 бяха "против“, а 16 – "въздържал се“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново.

"Фокус“ припомня, че проектът стартира с провеждането на международен конкурс през 2018 година, който беше спечелен от италианския архитект Клаудио Нарди, но до реален старт на дейностите така и не се стигна. Според Интегрирания план за градско развитие Експозиционният център трябваше да е разположен между Пети корпус на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и Областна администрация. Експозиционният център е включен в проект "Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище", който е част от одобрената Инвестиционна програма на Община Велико Търново по Приоритетна Ос 1 на Оперативна програма "Региони в растеж".

През лятото на тази година от общинската администрация предложиха да бъдат изтеглени два нови дългосрочни заема, чийто общ размер възлиза на 6 091 142 лв. Единият е 2 864 000 лв., а вторият – 3 227 142 лв. Предвиждаше се средствата да бъдат взети от Регионалния фонд за градско развитие и банков заем, със срок за погасяване 144 месеца. След поисканото от местния парламент КСС стана ясно, че изграждането на Експо центъра възлиза на 25 261 801 лв.

След сериозни дебати ОбС – Велико Търново отхвърли предложението за новите заеми. На заседанието не стана ясно дали са платени средствата за изготвянето на техническия проект за Експозициония център от арх. Клаудио Нарди, които са в размер на 600 000 лв. без ДДС.