Новият лидер на Социалдемократическата работническа партия на Швеция (СДСРПШ) Магдалена Андерсон не получи възражения от парламентарното мнозинство и отново беше утвърдена за министър-председател на Кралство Швеция. Тя бе избран за втори път на този пост за по-малко от седмица, предава TACC.

"Тъй като по-малко от половината от членовете на парламента гласуваха против, Магдалена Андерсон беше избрана за министър-председател“, каза председателят на шведския парламент (Риксдага )Андреас Норлен.

На 24 ноември, няколко часа след одобрението, Андерсон, която пое поста на лидер на социалдемократите и оглави кабинета след оставката на Стефан Льовен, който беше на поста от 2014 г., беше принудена да подаде оставка поради разпадането на коалицията .

Нестабилно мнозинство

Нестабилността в шведската политика възникна след изборите през септември 2018 г. Тогава нито една от партиите не спечели мнозинството, а освен това дясното движение "Шведски демократи“ (ШД) получи значителен процент. Програмата му включва отказ от готовността за приемане на мигранти, както и промяна на фокуса на политиката от опазване на околната среда към благосъстоянието на шведските граждани.

Остро дясна реторика изплаши всички традиционни сили и отначало всички партии, представени в Риксдага, отказаха да им сътрудничат. Това предизвика поредица от правителствени кризи: липсата на стабилно мнозинство не позволи сформирането на силна управляваща коалиция, която да получи подкрепата на депутатите. Тогава правителството на малцинството беше сформирано от СДРПШ и Партията за опазване на околната среда (ПООС).

След няколко месеца без премиер и обща парламентарна работа, "Шведските демократи" престанаха да бъдат трън в очите дори на умерената десница. Популярността им сред народа нарасна, а най-радикалните искания (например излизане от ЕС) отпаднаха.

В резултат на това в момента в 349-местния Риксдаг по-скоро подкрепящата правителството група партии има 175 места, а дясната опозиция – 174. При такива условия всеки глас е важен при вземането на решения.

Оставка на премиера

Преизбраният с голяма трудност за премиер социалдемократ Стефан Льовен, през януари 2019 г., обяви намерението си да подаде оставка през август 2021 г. За малко повече от две години новия си мандат той успя да загуби поста си и веднага да го заеме отново.

Това се случи в резултат на вот на недоверие, идеята за който обаче се роди в лагера на съюзника на СДРПШ - Левицата. Левите радикали разкритикуваха плановете за отказ от държавното участие във формирането на разходите за наемане на жилища и прехода към пазарно ценообразуване (между другото, Льовен по-късно се съгласи с критиките). Затваряйки очите си пред претекста, опозицията (и преди всичко ШД) инициира гласуване, в резултат на което за първи път в историята на кралството кабинетът падна.

Сега социалдемократите се оглавяват от Магдалена Андерсон, която ръководеше Министерството на финансите. Подкрепата й на конгреса на СДРПШ беше единодушна. Програмата на политика беше съставена от традиционната за социалдемократите борба за равноправие, демокрация и справяне с климатичните промени.

Разправии за бюджета

На 24 ноември Риксдагът потвърди Андерсон за първата жена премиер в историята на Швеция: 174 депутати се противопоставиха срещу 175, необходими за провал на вота. Седем часа по-късно обаче тя трябваше да подаде оставка, като стана жертва на последователността на демократични процедури.

Първият премиерски мандат на Андерсон беше толкова кратък поради провала на правителствения проектобюджет в Риксдага. Изготвеният от социалдемократите и "зелените" документ не удовлетворяваше достатъчен брой депутати, а вариантът, предложен от десните, включително и от "шведските демократи", беше приет със 153 срещу 143 гласа.

Участието на ШД в изготвянето на бюджета, което включваше например намаляване на митата върху бензина и дизела, което противоречи на възгледите на еколозите, както и увеличение на заплатите на служителите по сигурността, нежелано от левицата , доведе до демарш от страна на ПООС. Зелените отказаха да работят в правителството, което трябва да изпълнява такъв бюджет, и напуснаха коалицията, което от своя страна доведе до нова оставка на кабинета.

Както призна председателят на Риксдага Андреас Норлен на пресконференция," тази турбуленция можеше да бъде избегната" чрез обръщане на точките от дневния ред на парламентарната сесия. Премиерът обаче бързаше да одобри бюджета - и изявлението на Андерсон за готовността за провала на нейния проект не можеше да спаси ситуацията: според официална инструкция тя можеше да състави кабинет само в коалиция със "зелените“.

Въпреки това политикът е готов да работи в еднопартийно правителство на малцинството. Премиерството й обаче едва ли ще бъде безоблачно: СДРПШ в Риксдага има само 100 мандата, а единството на левицата и центристите остава несигурно - както и враждебността на парламентарните сили към "шведските демократи".

Превод и редакция: Юлиян Марков