Турция може да посредничи между Украйна и Русия на фона на нарастващото напрежение в региона, заяви президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Daily Sabah.

"Надяваме се този регион да не се превърне в регион, доминиран от война“, посочи турският лидер. "Нека този регион влезе в бъдещето като регион, доминиран от мир“.

"Наше желание е отношенията по този въпрос да се развиват в положителна посока. Може да има посредничество за това, ние ще обсъдим този въпрос с тях, бихме искали да имаме дял в решаването на проблемите, като развием тези разговори както с Украйна, така и с г-н Путин“, добави той при завръщането си от Туркменистан.

Военното разузнаване на Киев съобщи миналата седмица, че Русия е натрупала повече от 92 000 войници около украинските граници и се готви за атака до края на януари или началото на февруари.

Украйна, която иска да се присъедини към военния алианс на НАТО, обвинява Москва за подкрепата на сепаратистите в Източна Украйна.

Русия заяви, че подозира Украйна, че иска да си върне контролираната от сепаратистите територия със сила. Украинският президент Владимир Зеленски каза в петък, че Киев няма такива планове и реториката на Русия, която се противопоставя на кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО, е тревожна.

Руските сили анексираха полуостров Крим от Украйна през февруари 2014 г., като руският президент Владимир Путин официално раздели региона на два отделни федерални субекта на Руската федерация през следващия месец.

Турция, която е член на НАТО, разкритикува анексирането на Крим от Москва и изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Съединените щати и Общото събрание на ООН също смятат, че анексията е незаконна.

Превод и редакция: Иван Христов