За 23-та поредна година излиза от печат вечния календар "Стара Варна“. Това съобщи хаджи Ламбрин Сотиров, основател на музея "Стара Варна“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна . Той посочи, че нито един град в България не може да се похвали с подобен календар, който всъщност представлява албум с фотографии от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

"Настоящата 2022-ра година, според календара ще бъде по-хубава от предходната, поради което излиза под надслов: Животът е хубав или Dolce Vita.

На корицата избрахме да сложим фотография, на която е заснето как варненци посрещат голям параход, а жителите на Варна са облечени в най-хубавите си дрехи, което е израз на уважение към събитието. Затова казваме и – носете си хубавите дрехи.

За месец януари избрахме фотография, която е загадка отправена към варненци. Представяме пейзаж, на който са заснети типичните за морските градове кръгли прозорци. Въпросът ни е – от коя част на Варна е тази фотография“, посочи хаджи Ламбрин Сотиров и отправи предизвикателство към варненците, които ще се сдобият с луксозния календар.

Сред другите фотографии подбрани за тазгодишния календар са пейзажи от ул. "Преслав“, която е била най-оживената търговска улица от началото на 20-ти век във Варна. Заснет е и манастира "Св. Св. Константин и Елена“, както и пейзаж на Варна от север.

"Всички фотографии са оцветени от самите автори, които в този период са се наричали фотограф-художници. Това са били хора на изкуството и са изпипвали всеки един детайл от своята фотография, а след това са я съживявали като са я оцветявали. Всички тези фотографии се намират във фонда на музея и някои от тях ще бъдат показани за първи път пред широката публика“, коментира още хаджи Ламбрин Сотиров.

Десислава ВАСИЛЕВА