Български камерен оркестър - Добрич с диригент Иван Янакиев са подготвили специален концерт на 1 декември, на който видният наш съвременник ще бъде не само гост, но и солист, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. В програмата ще бъдат изпълнени премиерно за Добрич и неговите произведения "Предание за Орфей“ и Адажио за струнни "Сияние в мрака“. Концертът е с начален час 18.30 часа. Билети ще се продават в деня на концерта от 16.30 ч. във фоайето на Огледална зала "Нели Божкова“. В залата се допускат лица, отговарящи на заповедите на МЗ.

Красимир Тасков, роден през 1955 г., завършва ДМА "П. Владигеров", София със специалност композиция при проф. Пенчо Стоянов и пиано при проф. проф. Джулия и Константин Ганеви. Посещава курсовете по композиция на проф. Тон де Леув, проф. Тео Льовенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру, Румъния. Носител е на награди от национални и международни конкурси по пиано. През 1984 г. неговият клавирен цикъл "Архаични картини" е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж. Носител е на награди от композиционния конкурс в Токио за "Фантазия" (1991 г.), Триптих за две пиана (1995 г.), "Взаимност" (1999 г.) и "Дитирамби" (2002 г.), Първа награда от конкурса "Рапсодия в 7/8" за Концерт за кларинет и оркестър (2002 г). Музиката му е изпълнявана в Германия, Япония, Франция, Италия, Русия и др. През 2003 г. "Преображение" II за две пиана е номинирана и изпълнена творба на World Music Day - Словения. Негови произведения са издавани в България, Франция, Русия и др. Автор е на редица симфонични, сред които 4 Сюити за оркестър; Концерти за пиано; за цигулка; за обой; Два за кларинет, оркестровите фрески -"Преображение IV", "Празненство", "Тракийски светилища" и др. произведения. На камерни, вокални, хорови творби, често изпълнявани, както у нас, така и в чужбина на престижни музикални фестивали (Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, Англия, САЩ, Украйна и др.).

Като изпълнител и автор има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи (Фантазии за Дуо пиано, с В. Георгиева, Б. Мартину-Пиеси и цикли за чело и пиано с А. Кръстев, Авторски CD - Gega new). Неговото произведение Crucifixion бе избрано в списъка на препоръчаните творби от журито на големия международен конкурс за композиция "Ууно Клами“ във Финландия. Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Носител на "Кристална лира“ в раздел камерна музика за 2013 г. от СБМТД. Член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Води майсторски курсове по програма Еразмус в европейски висши музикални академии. Красимир Тасков е преподавател, професор доктор в НМА "Проф. П. Владигеров“, София по композиция и пиано (ръководитeл на катедрата по композиция). В програма на концерта е включено още произведение на Феликс Менделсон-Бертолди - Концерт за пиано и струнен оркестър.

Жулиета НИКОЛОВА