Месец декември ще започне с ветровито и сравнително студено време, но без съществени валежи. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от минус 1° до 2°, в Горнотракийската низина – 2-3° , по Черноморието и в най-южните райони – 4-6˚, а в планините – от минус 8° до минус 2°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12° и минус 7°, а най-високите – между 12° и 17°.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – до 95 л/кв.м, а в най-южните райони – между 70 и 110 л/кв.м

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 37 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 3 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 6 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 4.12 - новолуние, 11.12 - първа четвърт, 19.12 – пълнолуние, 27.12 - последна четвърт.Астрономическата зима започва на 21.ХII, в 17 часа и 59 минути.

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. Преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. "поврати на топлина". Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони - от 7 до 12.



През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е много динамично с чести валежи.

Месецът ще започне с ветровито и сравнително студено време, без съществени валежи. На 2-3-и декември с усилване на вятъра от югозапад температурите значително ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е предимно значителна и на отделни места ще превали дъжд. През периода 4-10-и декември, под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близо до нея ще се създаде валежна обстановка, като с очакваното застудяване на много места в страната дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието се очаква относително повишение на температурите и временно в източните и южните райони валежите ще са от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, относително по-високи през периода 13-15-и декември. Валежи ще има в средата и края на периода, когато и температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната дъждът ще преминава в сняг.

И през третото десетдневие температурите ще се задържат близки до обичайните. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи, предимно от сняг и понижение на температурите се очакват около 22-и, 25-и и 30-и декември.