Във вторник Москва обяви, че разширява военното "сътрудничество“ с Пекин в светлината на предполагаемите заплахи от Вашингтон, включително американски ядрени бомбардировачи, летящи близо до руските граници, пише The Sun.

Напрежението между Запада и Русия достигна точка на кипене заради продължаващия конфликт в Украйна и миграционната криза в Беларус.

Изабел Сукинс, сътрудник в Обществото на Хенри Джаксън и експерт по Русия, каза пред The Sun, че обединението на Русия и Китай грози с катастрофални последици за западните сили.

Това развитие е изключително вредоносно за Запада и подкопава позицията на Америка в света, каза тя. Комбинирането на усилията на Китай и Русия ще предизвика паника в западните столици.

"Китай набира сила и това не е толкова за впечатляващата му икономика, а и за мащаба на властта. Сътрудничеството между Китай и Русия и тяхната споделена загриженост за действията на Запада е наистина ужасна перспектива“.

През август Москва и Пекин участваха в съвместни военни учения и подписаха меморандум за установяване на братски отношения.

И тази седмица, с оглед на предполагаемите учения на САЩ близо до руските граници, руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви укрепването на военния съюз на двете сили. Той заяви следното: "На този фон руско-китайската координация се превръща в стабилизиращ фактор в световните дела“.

По време на срещата по видеовръзка страните се договориха да засилят взаимодействието между въоръжените сили чрез стратегически военни учения и съвместни патрули, съобщи руското министерство на отбраната.

Сокинс определя развитието на военно партньорство като "ужас“ за Запада. "Ако Русия и Китай в крайна сметка се обединят, те ще искат да овладеят Америка по няколко начина. Събитията в Афганистан опорочиха репутацията на администрацията на Байдън, в резултат на което мнозина започнаха да губят доверие в нейните военни интервенции и задгранични дейности.

Говорейки за последиците за Европа и Обединеното кралство, тя каза: "За Обединеното кралство това е ужасно, защото сме много по-близо до Русия, отколкото Съединените щати. Ние сме много, много близо до Москва“.

Сокинс каза, че в случай на руско-китайска атака срещу американски войски, Великобритания ще трябва да се намеси. Европа ще бъде въвлечена в цялото това объркване. "Трябва да сме сигурни, че сме готови в случай на военни действия. И като цяло трябва да държите ушите си отворени. Америка не може да се бори с Русия и Китай сама. Тя ще има нужда от помощ от западни партньори и мисля, че тя ще бъде една от първите, които ще се свържат с нас“.

По-рано този месец Русия предупреди, че отношенията със Запада са близо до точката на кипене поради нарастващото напрежение заради натрупването на мигранти на полско-белоруската граница.

Докато НАТО и руските сили си играят на котка и мишка, Путин казва, че лесно ще елиминира всеки агресор, който атакува страната. През последните дни американски официални лица постоянно предупреждаваха за възможна руска инвазия в Украйна, тъй като Кремъл вече е струпал 100 000 войници към границата.

Освен това Путин бе обвинен, че е подклаждал настоящата миграционна криза между Беларус и Полша и дори е изпратил там ядрени реактивни бомбардировачи.

Беларус, по-рано наричан последната европейска диктатура, беше обвинен, че използва миграцията като оръжие срещу ЕС, което предизвика напрегнато противопоставяне по границата й с Полша, включващо войски от двете страни.

Това беше предшествано от санкциите на ЕС срещу Беларус след бруталните действия на властите срещу протестиращите, които обхванаха цялата страна в отговор на резултата от общите избори.

Превод и редакция: Иван Христов