Окръжният съд в Добрич одобри споразумение, постигнато между прокуратурата и защитника на подсъдим за ползване на платежен инструмент без съгласието на титуляра. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. Със споразумението страните приемат за безспорно установено, че на 21 март 2020 г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление, К.М. е използвал чужда дебитна карта, с която изтеглил 400 лева.

Подсъдимият и пострадалият работели в цех в Добрич и ползвали обща съблекалня, където всеки оставял дрехи и лични вещи, докато трае работната му смяна. На посочената дата пострадалият бил оставил в съблекалнята дебитната си карта, до която имало и листче с ПИН-кода. Докато мъжът работел, подсъдимият влязъл в съблекалнята и взел платежния инструмент, след което отишъл до банкомат и изтеглил 400 лева. Направил още 4 опита да тегли пари с чуждата банкова карта, но те се оказали неуспешни, тъй като лимитът от 400 лв. бил изчерпан с първото теглене. За извършеното престъпление на К.М. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 месеца, изпълнението на което се отлага с 3-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 400 лева.

Делото в Окръжния съд е образувано по обвинителен акт срещу подсъдимия, но в хода на разпоредителното заседание той заяви, че желае да заплати сумата на пострадалия и делото да приключи със споразумение. В съда са представени доказателства, че причинените имуществени вреди вече са възстановени. Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.