Тринадесет случая на новия вариант на коронавирус омикрон са открити сред играчи на португалския елитен футболен клуб Беленензеш, според първоначалните резултати от националния здравен институт на страната (INSA), пише европейската редакция на Politico.

Един от играчите наскоро се завърна от Южна Африка, където беше открит новият вариант миналата седмица, съобщиха от института.

"Предварителни тестове, проведени в INSA, категорично показват, че всичките 13 случая, свързани с играчи на Беленензеш, са свързани с варианта на безпокойство омикрон“ се казва в изявление на института, изпратено до португалските медии.

За потвърждение се извършва секвениране на генома, съобщиха от INSA, като подчертават, че "предсказуемата стойност на проведените тестове вече е много висока“.

Клъстерът вклуба вече беше голяма новина в Португалия, тъй като Белененсеш трябваше да играе мач от първа дивизия в събота вечер срещу Бенфика само с девет играчи на терена, което предизвика международни критики. Мачът в крайна сметка беше прекратен, когато повече играчи на Беленензеш отпаднаха, като Бенфика спечели със 7-0.

Играчите на Бенфика ще бъдат тествани като част от по-широко засилване на бдителността, тестването и изолацията сега, след като новият вариант е открит в Португалия, каза за радио TSF генералният директор за здравеопазване на страната Граса Фрейтас. "Ще имаме по-активна изолация и по-интензивно тестване на контактите“, каза тя.

INSA също така отбеляза, че тестовете, извършени на 218 пътници, пристигнали в Лисабон от Мозамбик в събота, са открили два случая на COVID-19. Единият е от варианта делта, а другият не е възможно да бъде идентифициран, съобщиха от института.

Португалия вече забрани полетите от Мозамбик, единствената й търговска пътническа връзка с южноафриканските държави, обект на забрана за полети от Европейския съюз.

Най-малко 13 случая на омикрон са открити сред 61 пътници, които са дали положителна проба за COVID-19 при полети от Южна Африка до летище Схипхол в Амстердам, съобщи Холандският национален институт за обществено здраве и околна среда в неделя.

Превод и редакция: Иван Христов