Вашингтон. Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ, в неделя е казал на президента на САЩ Джо Байдън, че реваксинацията осигурява най-надеждната защита срещу "омикрон“-варианта на новия коронавирус. Това се посочва в писмено изявление на Белия дом след брифинг на Фаучи и членове на правителствената група за COVID-19 за държавния глава, предава ТАСС.

"Фаучи и членовете на екипа по COVID на Белия дом информираха президента за най-новите събития с омикрон-варианта. Фаучи съобщи на президента, че макар да са необходими още около две седмици, за да се получи по-точна информация за инфекциозността, тежестта [на болестта, която причинява] и други характеристики на този вариант, той продължава да вярва, че съществуващите ваксини вероятно ще осигурят известна степен на защита от тежки случаи на COVID. Фаучи също така потвърди, че реваксинацията на напълно ваксинирани хора осигурява най-надеждната защита срещу [предизвикания от омикрон] COVID“, се казва в изявлението на Белият дом.

В съобщението се подчертава, че правителствената група е препоръчала "всички ваксинирани възрастни да получат още една инжекция възможно най-скоро“. В изявлението се отбелязва, че жителите на САЩ отговарят на условията за реваксинация, ако са били ваксинирани преди шест или повече месеца с втора доза ваксини от американските компании Pfizer и Moderna, или преди два или повече месеца с ваксина от Johnson & Johnson. "Важно е тези възрастни и деца, които все още не са напълно ваксинирани, да бъдат ваксинирани незабавно“, отбелязват от Белия дом във връзка с разпространението на новия щам

Байдън в понеделник, 29 ноември, ще излезе с изявление за ситуацията с омикрон и мерките на администрацията му във връзка с разпространението на инфекцията.

Washington Post съобщи в неделя, позовавайки се на свои източници, че администрацията на Байдън възнамерява да се съсредоточи върху реваксинацията като "ключово оръжие в усилията за защита на страната“ от омикрон-варианта. Няколко висши здравни служители на САЩ разговаряха по телефона с южноафрикански учени в неделя, за да разберат последните данни за варианта.

На американската страна е отговорено, че е твърде рано да се каже дали омикрон е по-инфекциозен от делта. Според The Washington Post специалистите все още имат слаба представа за тежестта на заболяването, причинено от новия вариант и процента на хоспитализация. Южноафриканските учени очакват нови случаи на заболяването сред ваксинираните срещу новия коронавирус. След около седмица изследователите ще могат да получат по-добра представа за това колко добре настоящите ваксини предпазват от новия вариант, пише вестникът.

Във връзка с получените данни администрацията на САЩ ще продължи да призовава населението да се ваксинира срещу covid, както и да се вземат мерки за осигуряване на наличност на дози ваксина на възможно най-много места в цялата страна. "Знаем със сигурност, че когато напълно ваксинирани хора, които получават две дози от ваксината [от] Pfizer или Moderna, се ваксинират отново, нивото на неутрализиращите антитела [в тялото им] става изключително високо – много пъти по-високо, отколкото дори при пика след първите две дози“, разясни Фаучи пред изданието.

Превод и редакция: Иван Христов