В съвместното предаване на Радио "Фокус" – Пирин и Община Кюстендил "Зона Кюстендил" ще поставим акцент върху това, че Община Кюстендил кандидатства с проект по първа покана за набиране на проектни предложения по резултат 3 "Подобрена информираност за изкуства и култура на етнически и културни малцинства“, финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Целта на проекта е да популяризира културни инициативи на етнически и културни малцинства и да привлече нови публики, включително в отдалечени райони и/или райони с лош достъп. По темата ще разговаряме с Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти“.

Ще ви срещнем и с Иван Андонов, председател на Общинския съвет в града. Темата е предстоящото заседание на местния парламент. След като от два месеца съветниците провеждаха заседанията в електронна среда, в последния ден на месец ноември те отново ще се съберат присъствено, а причината е необходимостта от провеждането на таен избор за председател на Общинския съвет. Председателското място се заема на ротационен принцип, на всеки шест месеца.

Регионалният исторически музей в Кюстендил успешно реализира проект, насочен към реставрирането на съхранявани в неговите фондове артефакти. Проектът е финансиран от Министерство на културата, а сред дейностите по него са не само реставрацията, но и създаването на временна изложба и триизмерно заснемане на част от популяризираните експонати. По темата ще чуем Мирослава Таскова, експерт към културния институт. В рамките на предаването ще ви разкажем за два предстоящи празника – Андреевден и Варвара.

Предаването "Зона Кюстендил" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ на предаването е Венцеслав Илчев.