"Доволни сме от преговорите. За мен това беше един нов формат и най-много ми хареса, че между отделните политически партии се търсеше консенсус. До момента винаги политиките много челно и остро са се противопоставяли, докато тук моделът на водене на тези преговори, начинът на представяне и одобрение на политиките беше нов и мисля, че успешен." Това заяви Вяра Емилова, избрана за народен представител от "БСП за България", по Bulgaria On Air, съобщиха от пресцентъра на БСП. В предаването "България сутрин" Емилова изрази надежда, че съвсем скоро ще се сключи коалиционно споразумение и България ще има редовно правителство.

"Българският народ вече е изморен от избори. Не можем да му предоставим нова порция избори напролет и ние ще направим всичко възможно да си стиснем ръцете с партиите, с които разговаряхме, и България да поеме в посоката, в която трябва да върви", добави тя.

Вяра Емилова припомни, че на преговорите БСП се е борила за преизчисляване на пенсиите към 2018 г., както и добавката от 120 лв. да остане до края на пандемията. За младите хора левицата защитава въвеждане на семейно подоходно облагане, безплатни детски градини, безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст, еднократна финансова помощ за първо, второ и трето дете. Относно ТЕЛК решенията, Емилова подчерта, че трябва да има стриктен контрол, така че да ги получават единствено хора, които наистина имат нужда от тях.

"Радвам се, че предложенията на БСП бяха обстойно обсъждани и по-голямата част от тях, близо 80%, бяха приети и припознати от другите партии.Така че се надявам да предложим една добра социална политика", коментира тя.

В сектора на туризма Емилова съобщи, че е постигнато съгласие, че трябва да се вложат повече средства и енергия. По нейните думи е отчетен сериозният проблем с липсата на кадри и подчерта, че се е взело важното решение 9% ДДС да се запази до края на следващата година. Като по-дългосрочни мерки Вяра Емилова изтъкна обединението на бранша, за да се защитават по-добре неговите интереси, и приемането на нов Закон за туризма.