Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че вероятността от глобално разпространение на новия вариант на Covid-19 - "омикрон“, е "крайно висока“, предава Reuters. Организацията отбелязва още, че тази разновидност на новия коронавирус може да доведе до скок на заболеваемостта със сериозни последствия.

Агенцията на ООН, в технически съвет към своите 194 държави-членки, ги призова да ускорят ваксинирането на групите с висок приоритет и да "осигурят наличието на планове за смекчаване“ за поддържане на основните здравни услуги.

"Омикрон има безпрецедентен брой пикови мутации, някои от които са тревожни за тяхното потенциално въздействие върху траекторията на пандемията“, казват от СЗО. "Общият глобален риск, свързан с новия вариант на безпокойство Omicron, се оценява като много висок".

Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се разбере по-добре потенциалът на Омикрон да избегне защитата срещу имунитет, предизвикан от ваксини и предишни инфекции, каза той, добавяйки, че се очакват повече данни през следващите седмици.

Очакват се случаи и инфекции с COVID-19 при ваксинираните лица, макар и в малък и предвидим дял“, се добавя в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов