Правителството на Великобритания обещава "страхотна Коледа“ на хората, които си поставят бустерна доза, за да максимизират защитата срещу новия Covid-вариант Омикрон, пише The Times. Междувременно от 4 часа сутринта днес в страната са в сила нови мерки за ограничаване на разпространението на Covid, по-специално на новия вариант Omicron. Отново са задължителни маските за лице в магазините и обществения транспорт. Всички пристигащи ще трябва да преминават карантина и да си направят PCR тест, независимо от ваксинационния им статут.

Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид каза, че хората трябва да продължат с коледните планове както обикновено и че правителството "не е близо“ до решение за налагане на допълнителни ограничения. Той посочи, че правителството ще се справи с новия вариант чрез "турбо-заредена“ програма за бустъри.

Всички възрастни ще отговарят на условията за трети дози много по-рано от планираното, като нови насоки се очакват до дни. Джавид обеща нова политика "много скоро“ и съобщи, че е поискал от здравната система да бъде готова да прилага много повече ваксини всеки ден.

Законите, изискващи маски за лице в магазините и обществения транспорт, заедно с новите правила за карантина за всички пътуващи във Великобритания влязоха в сила от 4 часа сутринта. Министрите казаха, че това е "пропорционален“ отговор на появата на вариант, който според учените може да е най-опасният досега.

В неделя Великобритания регистрира и третия си случай на "омикрон“ вариант на Covid, страната се готви за значителен брой през следващите дни.

Досега 17,6 милиона души в Обединеното кралство са си поставили бустерни инжекции. Вчера бяха приложени 450 480 дози, а програмата е средно 2,5 милиона на седмица.

Според данните на Our World In Data, 68,9% от населението на Великобритания, или 46,3 милиона души, имат поставени две дози ваксина срещу Covid. 75,7% вече са приели поне по една доза.

Превод и редакция: Иван Христов