През почивните дни Гърция отвори два нови, финансирани от ЕС, приемни центрове за мигранти на островите Лерос (край западните брегове на Атическия полуостров) и Кос (край югозападното крайбрежие на Турция), които получиха похвали от посетилия едно от съоръженията вицепрезидент на Европейската комисия Маргаритис Схинас, пише Greek City Times.

Новите затворени и контролирани структури бяха тържествено отворени от министъра на миграцията и убежището Нотис Митаракис, който подчерта, че "условията, в които нашите острови живяха в периода 2015-2019 г., най-накрая принадлежат на миналото“.

"Новите, модерни и многофункционални центрове за приемане и идентификация, които бяха тържествено открити днес на Лерос и Кос, са осезаемо доказателство за неразделната европейска солидарност с Гърция“, каза Схинас в речта си.

Митаракис подчерта, че завършването на националната система за прием е основен стълб на строгата, но справедлива миграционна политика, която правителството на южната ни съседка следва от първия момент. Той добави още, че "с план, систематични усилия, търпение и постоянство ние ясно си възвърнахме контрола над миграцията и оставихме след себе си кризата от 2015 г. Днес на Лерос и Кос и след няколко дни на Самос и няколко месеца по-късно на Хиос и Лесбос започва нов период".

От Министерството на миграцията заявиха, че новите структури разполагат с цялата съвременна техническа и оперативна инфраструктура, за да бъдат безопасни за приеманите, работниците и местните жители, тъй като се намират далеч от градовете. Те са структури, които гарантират условия за достоен живот на хората, които кандидатстват за убежище, но и необходимата охрана за мигрантите без документи, които ще бъдат върнати или депортирани.

Превод и редакция: Иван Христов