Ако дойде този сезон грипът, ще е в края на януари или февруари. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община, в интервю за предаването "Тази сутрин“ по БТВ. "Сезонният грип в по-голям процент е грип А, а около 10-15% е грип Б. Ако дойде грипът, ще е в края на януари – февруари. Най-масово трябва да се ваксинират хората над 65 години, хората с хронични белодробни заболявания и хора с диабет. Трябва да има 2 седмици разлика между ваксината за грип и за COVID. Ваксината за сезонният грип точно сега е моментът да се сложи. За 15 дни се изготвя имунитет“, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му за младите хора, които имат две ваксини, това е напълно достатъчно. "Спадат антителата след месеци, но остава имунната памет с години. Когато са малко антителата, можеш да се разболееш, но за 2-3 дни имунната система ще се реагира“, заяви той.

"Трябва да се питат лекарите и директорите на болниците дали сме пречупили вълната. Трябва по-малко самохвалство, защото и нови варианти идват“, добави Кантарджиев.

"Смъртността се дължи на занемарена имунизация, противоречиви заповеди, а в момента имаме много болни и умрели и много хора в интензивното. Хората влизат в болница, когато са в много тежко състояние. Късно се търси помощ“, допълни той.