Омикрон е определен като вариант на COVID, будещ безпокойство, защото се разпространява по-бързо и има над 50 мутации. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община, в интервю за предаването "Тази сутрин“ по БТВ. "Да не плашим хората. Омикрон е определен като вариант, будещ безпокойство“, посочи професорът. По думите му трябва да се разбере дали той ще се разпространява по-бързо от досегашните варианти, дали го хващат досегашните тестове, дали този вариант се е променил така, че да е способен на имунологично бягство и дали се прекарва по-тежко болестта. "Той се разпространява по-бързо. В рамките на една седмица той се е разпространил в много от областите на Южна Африка. Вече имаме единични случаи на хора, които са го пренесли в Белгия, Германия, Великобритания, Чехия и др. Той по-бързо се разпространява. Трябва да се вземат мерки в нашата страна. Трябва да се затегнат и да има по-строг контрол по границите. Бяха силно редуцирани полетите в Южна Африка в много страни. Ние трябва да внимаваме на нашата граница и хора, които пътуват от там най-вече от Великобритания, да имаме готовност да се изследват. Трябва бързо да се изпращат материали за секвениране от хора, които са подозрителни. Една заповед на министъра за това няма да е излишна“, заяви той.

"Над 50 мутации има този щам, като над 30 са за протеина на шипчето. Следва да се види дали сегашните ваксини пазят от него. Мутациите са много важни. Който още се чуди дали да се ваксинира, по-добре да го направи. На хора със слаб имунитет и за възрастните трябва да се сложи трета доза. По-добре да сме подготвени, защото ваксините може да действат по-слабо, но вероятността да не действат е много малка. Нашата страна в рамките на 100 дни ще има възможност да ползва нови ваксини, ако това се налага. В Африка има малко ваксинирани, а голяма част от хората там имат СПИН. Може би тези много мутации са настъпили при спиново болни при комбинация с коронавирус“, каза още Кантарджиев.

"Възторгът на Министерството, че се е справило, трябва малко да бъде отложен. Не бива да допускаме масово разпространение на този вариант преди да бъде ясна още неговата биология. Нашите лаборатории са подготвени и имаме опит в такава промяна на PCR диагностиката. Важното е българинът да се няма да безсмъртен и повече да се пази. НЦЗПБ прави секвенирането и моля всички лаборатории, които изпращат проби за секвениране, да ги изпращат навреме“, заяви той.

"Не сме излезли от тази вълна, ако питате болниците. Много са случаите, и сега са болни над 100 000. Хората са уморени, но лекарите се научиха и болниците правят чудеса“, посочи професорът.

"Когато влезе човек в болница и се докаже, че е положителен и има сертификат, трябва веднага да се тества, за да се види дали е ваксиниран. Трябва да се търси дали сертификатите са истински. Трябва с влизането в болницата да се изследва за антитела. Дай боже да има сътрудничество между болните и лекарите, за да няма такива грозни случаи. Хората може да не изградят достатъчно антитела, но много рядко е да няма никакви антитела след ваксина. Дано да няма такива колеги, които пишат, че е сложена ваксина, а да не е. Преди 40 години се влизаше в затвора за това“, допълни той.