Испанското правителство отново е потвърдило решението си да не признава независимостта на Косово, макар да отбелязва, че има "конструктивен подход“ по този въпрос и подкрепя диалога Белград - Прищина под егидата на Европейския съюз, пише белградската "Политика“.

Това се съобщава в парламентарния отговор на депутата Мариона Иламоли, която попита за стремежите на Косово да се присъедини към ЕС.

В отговор испанското правителство потвърди пред Europa press позицията си "за непризнаването на едностранната декларация за независимост, която Прищина прие през 2008 г., тъй като това е едностранен акт“.

Правителството обаче заявява, че "от конструктивна гледна точка се смята, че е време да се положат последни усилия за решаване на въпроса за територията на Косово в рамките на диалога между Белград и Прищина, споразумение, което зачита международното право“.

Що се отнася до стремежите на Косово да се присъедини към ЕС, правителството заяви, че е активно ангажирано с политиката на разширяване на ЕС и напълно вярва в необходимостта от нова вълна на присъединяване към Западните Балкани.

Иламола попита изпълнителната власт и за срещата на върха, проведена в Словения между ЕС и Западните Балкани през октомври, на която присъства и министър-председателят на Испания Педро Санчес.

Каталунският депутат попита дали правителството смята, че имиджът на Испания се уврежда от налагането на вето върху знамената и символите на страна като Косово.

Тя визира факта, че за да се осигури участието на Педро Санчес и лидерите на други страни от ЕС, които не признават Косово, беше решено да не се използват символи на най-младата балканска държава на това събитие.

"Непризнаването (на Косово) не означава прекратяване на участието“, обясни испанското правителство, като посочи, че участието има определени условия, договорени в рамките на ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов