В понеделник премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев ще се срещне с лидера на албанската партия "Алтернатива“ Африм Гаши, на която ще се разбере дали последният ще се присъедини към мнозинството в парламента на югозападната ни съседка, или в Събранието ще остане патовата ситуация от 60 на 60 народни представители, пише скопското издание "Слободен печат“.

Председателството на "Алтернатива“ в петък упълномощи Гаши да започне разговори с всички политически участници, премиера и евентуален нов кандидат за министър-председател, за да види каква е тяхната концепция за преодоляване на политическата криза. Заев и Гаши се срещнаха преди това на 19 ноември.

На заседанието на Централния съвет на СДСМ, което също се проведе в петък, беше потвърдена оставката на Заев от лидерския пост в партията, но му беше дадена легитимност да води преговорите за парламентарно мнозинство.

Заев в изявление за "Телма“ относно това дали ще се оттегли от поста министър-председател сега и ще подаде оставката си в парламента, или ще се вслуша в искането на коалиционния си партньор ДСИ да завърши мандата си до 2024 г. подчерта, че всичко ще зависи от преговорите с Алтернатива и България.

"Първо трябва да приключат преговорите за парламентарно мнозинство с Алтернатива. Ако това бъде завършено и публично оповестено, ще бъде направена оценка със стабилното и увеличено парламентарно мнозинство, кога да влезе в парламента с процедура за избор на правителство с "Алтернатива“ и в зависимост от преговорите с България. Една от най-важните причини "Алтернатива“ да влезе в правителството е осигуряването на стабилно правителство и стабилно мнозинство заради началото на преговорите с ЕС“, заяви Заев.

Превод и редакция: Иван Христов