Министрите на здравеопазването от седемте най-богатите демокрации в света ще се съберат в понеделник, за да обсъдят новия вариант на коронавирус, омикрон, съобщи правителството на Обединеното кралство в неделя, цитирано от европейската редакция на Politico.

Спешната среща на Г-7, свикана от председателството на Обединеното кралство, ще обсъди развитието, свързано с разпространението на новия вариант, се казва в изявление на правителството.

Южна Африка предупреди света за "омикрон“ в петък, след като регистрира рязък скок в случаите в продължение на седмица, вероятно свързани с новия вариант, който има значителен брой мутации. Има опасения, че тези мутации ще направят сегашните ваксини по-малко ефективни.

Страните от ЕС, както и Обединеното кралство, Канада и САЩ са ограничили полетите до и от много страни в Южна Африка. Но случаи на новия вариант вече са открити в континентална Европа и Обединеното кралство, като Нидерландия съобщава за най-малко 13 случая от полет от Южна Африка.

Г-7 ще събере министрите на здравеопазването от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ.

Изявлението на Обединеното кралство, оповестяващо срещата, също потвърди, че маските за лице в страната вече ще бъдат задължителни в магазините, банките, пощенските служби, фризьорите и в градския транспорт от вторник.

Отделно Министерството на образованието "настоятелно посъветва“ от понеделник всички ученици, служители и посетители да носят маски за лице.

Също от вторник всички пътници, които се връщат в Обединеното кралство от която и да е страна, ще трябва да си направят PCR тест, независимо от ваксинационния статус, както и да се самоизолират, докато излезе отрицателен резултат от теста. Безплатните тестове на Националната здравна служба няма да са валидни за тази цел; тестовете трябва да бъдат закупени от частни доставчици.

Превод и редакция: Иван Христов