Министърът на външните работи Светлан Стоев ще участва в срещи на външните министри на Съюза за Средиземноморието, на НАТО и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това съобщиха от МВнР. Днес в Барселона в рамките на първото честване на Деня на Средиземноморието ще се състои VI регионален форум на Съюза за Средиземноморието. Той ще събере министрите на външните работи на 42-те държави членки на Съюза за Средиземноморието. В Барселона министър Стоев ще участва и в министерска среща на ЕС и Южното съседство, която ще направи преглед на напредъка в прилагането на новата програма за Средиземноморието.

След това в Рига на 30 ноември - 1 декември Светлан Стоев ще представи България на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО.

Министрите ще обсъдят актуални въпроси на сигурността и подготовката за срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г., включително работата по следващата Стратегическа концепция. Ще бъдат засегнати въпроси, свързани с нарастващото струпване на войски в и около Украйна, ситуацията по границата на Алианса с Беларус, ролята на НАТО в контрола на въоръженията и неразпространението, поуките от Афганистан и актуални развития в Западните Балкани. Министрите от НАТО ще се срещнат също с колегите си от Грузия и Украйна, както и с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и с партньорите от Швеция и Финландия.

На 2 и 3 декември в шведската столица Стокхолм министърът на външните работи на България ще вземе участие в 28-та среща на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ. Годишната среща е възможност за външните министри на 57-те страни участнички в ОССЕ да прегледат и направят оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическата и евразийската зона, както и на работата на ОССЕ във всички области на дейността й. Домакин на събитието е Ан Линде, министър на външните работи на Швеция, която е действащ председател на ОССЕ.