Газопроводът "Северен поток-2" теоретично може да бъде пуснат без сертификация от Федералната мрежова агенция (Bundesnetzagentur), според германския вестник Handelsblatt, цитиран от "Интерфакс“

Изданието отбелязва, че вече е имало такива прецеденти. По-специално, това беше пускането на газопровода NEL (крайният клон на Северен поток) и газопровода EGL 401. Ако стартира без сертифициране, предприятието е изправено пред еднократна глоба "до един милион евро", пише вестникът, позовавайки се на регулатора.В същото време инвестициите в изграждането на нов газопровод възлизат на най-малко 10 милиарда евро.

"В светлината на продължаващите високи цени на газа може да е изгодно за компанията бързо да пусне газопровода, тогава "Газпром“ поне ще спести транзитните такси за преминаването на газ през Украйна“, пише вестникът.

Агенцията каза пред вестника, че няма нищо общо между двата газопровода и "Северен поток 2".

По-рано Федералната мрежова агенция обяви спирането на процедурата по сертифициране на "Северен поток-2“ до приключването на създаването на дъщерно дружество на швейцарската компания Nord Stream 2 AG“ за експлоатацията на националния участък от тръбопровода и прехвърлянето на основни активи и човешки ресурси за него.

Агенцията заключи, че "възможно е да се сертифицира операторът на газопровода "Северен поток 2“ като независим преносен оператор само ако този оператор е установен законно в съответствие с германското законодателство“.

Регулаторът заяви, че Nord Stream 2 AG "е решил да не трансформира съществуващата си правна форма, а вместо това да създаде дъщерно дружество в Германия изключително за управление на германската част от газопровода - това дъщерно дружество трябва да стане собственик и оператор на германската част от тръбопровода." След това дъщерното дружество трябва да изпълни изискванията на независимия мрежов оператор.

Превод и редакция: Юлиян Марков